Doorgaan naar hoofdcontent

Investeren in het 'sein veilig'

Afgelopen donderdag werd een conductrice zwaar mishandeld op station Hoofddorp. Gisteravond was op station Helmond 't Hout sprake van het zoveelste geval van geweld tegen een NS-medewerker. Jammer genoeg gaat het hier niet om op zichzelf staande gevallen. Integendeel, de lijst met gevallen van agressie tegen conducteurs en ander spoorwegpersoneel is lang. Te lang. Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen te maken met fysieke agressie tijdens het werk, in de vorm van geweld, spugen en bedreigingen.

Dit geweld moet stoppen. Het sluiten van de toegangspoortjes op de stations, de terugkeer van de spoorwegpolitie, meer cameratoezicht, of een app waarmee treinreizigers geweld kunnen melden. Het zijn enkele voorbeelden van maatregelen die genomen kunnen worden. Wat in ieder geval niet mag worden nagelaten is dat verantwoordelijke staatssecretaris Mansfeld verder kijkt dan de Nederlandse grens. Op welke manier wordt geweld tegen spoorwegpersoneel (en allen met een publieke functie) in andere EU-landen aangepakt? Wat werkt, wat werkt niet? Nederland is, samen met 27 andere landen lid van de Europese Unie. Het is aan de staatssecretaris en aan degenen die haar controleren om na te gaan welke kennis en ervaring voorhanden is binnen de EU als het (in dit geval) gaat om de aanpak van geweld tegen spoorwegpersoneel. Immers, het is nu zaak om te investeren in veiligheid. Het is niet logisch om te investeren in het opnieuw uitvinden van het wiel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …