Doorgaan naar hoofdcontent

Gevraagd: een nuchter veiligheidsbeleid

Met het incident in de Thalys, waarbij het gelukkig bij een incident is gebleven dankzij heldhaftig optreden, dringt zich wederom de vraag op of en zo ja welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.

Volgens de woordvoerders van linkse fracties plus de VVD in de Tweede Kamer kunnen dit soort incidenten nooit volledig worden uitgebannen. Zeker, terroristen kunnen altijd en overal toeslaan, terroristen kunnen de volgende keer weer heel ergens anders opduiken en het creëren van schijnveiligheid met op iedere hoek van de straat een agent heeft tevens een betrekkelijke veiligheidswaarde. Allemaal waar. 

Toch is het op z'n minst een goed idee om het huidige veiligheidsbeleid nog eens goed langs de meetlat van terrorisme anno 2015 te leggen. Om te beginnen is het argument dat je nooit alles kan voorkomen nogal kortzichtig. Schaf de beveiliging in de Tweede Kamer, de luchthavens en elders dan maar af, want puntje bij paaltje heeft het toch allemaal geen zin. Dat is zo'n beetje de strekking van eerdergenoemde woordvoerders. Een naïeve, wereldvreemde links-pacifistische nederlagen-strategie wat het gevoel dat de overheid over onze veiligheid waakt, niet echt doet toenemen. 
De oproep tot meer zelfredzaamheid van burgers maakt het allemaal niet veel beter. Een juweliersvrouw die haar eigendommen probeert te beschermen en zich moet verweren door twee overvallers, die daarvoor willens en wetens het risico nemen, dood te schieten, heeft al de grootste moeite om er zonder vervolging vanaf te komen. Laat staan oplettende burgers, die daarbij het risico lopen dat men excessief geweld heeft gebruikt. Met alle gevolgen van dien. Overigens, als zelfredzaamheid het devies wordt, kunnen dan de belastingen omlaag? Immers, we betalen belasting om de politie en veiligheidsdiensten goed te laten functioneren. 

Tevens is het te makkelijk om het allemaal maar aan de veiligheidsdiensten over te laten. Het incident in de Thalys bewijst dat. Immers, de Marokkaan in kwestie was al eerder in het vizier. Onoplettendheid van de veiligheidsdiensten had zomaar een slachtpartij in een trein tot gevolg kunnen hebben. De veiligheidsdiensten kunnen het dus niet alleen. Een slagvaardige AIVD met volop samenwerking met andere veiligheidsdiensten vereist meer budget. Men zal dus de portemonnee moeten trekken en meer heldere keuzes moeten maken. Alleen al hierom ben ik benieuwd naar de nieuwe Miljoenennota. 

Er is in mijn ogen dringend behoefte aan meer balans in het gebruik van de instrumenten om de veiligheid in openbare voorzieningen te verbeteren en/of op peil te houden. Wat mij betreft dus toegangscontrole bij internationale treinen, meer zichtbare aanwezigheid van politie op drukke en kwetsbare plekken met veel mensen, veel meer samenwerking tussen de veiligheidsdiensten in Europa, meer budget en daarmee slagkracht voor het leger, een nieuw asielbeleid, een ander beleid ten opzichte van probleemjongeren in probleemwijken en, last but not least, het verbannen van de gedachte dat in Nederland dergelijke incidenten niet kunnen gebeuren. 

Het is, kortom, tijd voor een nuchtere kijk op ons veiligheidsbeleid zonder dat men al van tevoren het hoofd in de schoot legt. De Nederlandse belastingbetaler (en natuurlijk alle andere belastingbetalers uit andere EU-lidstaten) wordt met een dergelijke houding aan z'n lot overgelaten. De belastingbetaler verdient beter dan dat. Politici die willen wachten op een meer concrete aanleiding voordat men eindelijk maatregelen wil nemen, zijn te laat en tevens geen knip voor de neus waard. Het is andermaal de hoogste tijd om een nuchter veiligheidsbeleid te gaan voeren. Wie zwakte toont, lokt geweld uit. 
Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!