Doorgaan naar hoofdcontent

Gevraagd: een nuchter veiligheidsbeleid

Met het incident in de Thalys, waarbij het gelukkig bij een incident is gebleven dankzij heldhaftig optreden, dringt zich wederom de vraag op of en zo ja welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.

Volgens de woordvoerders van linkse fracties plus de VVD in de Tweede Kamer kunnen dit soort incidenten nooit volledig worden uitgebannen. Zeker, terroristen kunnen altijd en overal toeslaan, terroristen kunnen de volgende keer weer heel ergens anders opduiken en het creëren van schijnveiligheid met op iedere hoek van de straat een agent heeft tevens een betrekkelijke veiligheidswaarde. Allemaal waar. 

Toch is het op z'n minst een goed idee om het huidige veiligheidsbeleid nog eens goed langs de meetlat van terrorisme anno 2015 te leggen. Om te beginnen is het argument dat je nooit alles kan voorkomen nogal kortzichtig. Schaf de beveiliging in de Tweede Kamer, de luchthavens en elders dan maar af, want puntje bij paaltje heeft het toch allemaal geen zin. Dat is zo'n beetje de strekking van eerdergenoemde woordvoerders. Een naïeve, wereldvreemde links-pacifistische nederlagen-strategie wat het gevoel dat de overheid over onze veiligheid waakt, niet echt doet toenemen. 
De oproep tot meer zelfredzaamheid van burgers maakt het allemaal niet veel beter. Een juweliersvrouw die haar eigendommen probeert te beschermen en zich moet verweren door twee overvallers, die daarvoor willens en wetens het risico nemen, dood te schieten, heeft al de grootste moeite om er zonder vervolging vanaf te komen. Laat staan oplettende burgers, die daarbij het risico lopen dat men excessief geweld heeft gebruikt. Met alle gevolgen van dien. Overigens, als zelfredzaamheid het devies wordt, kunnen dan de belastingen omlaag? Immers, we betalen belasting om de politie en veiligheidsdiensten goed te laten functioneren. 

Tevens is het te makkelijk om het allemaal maar aan de veiligheidsdiensten over te laten. Het incident in de Thalys bewijst dat. Immers, de Marokkaan in kwestie was al eerder in het vizier. Onoplettendheid van de veiligheidsdiensten had zomaar een slachtpartij in een trein tot gevolg kunnen hebben. De veiligheidsdiensten kunnen het dus niet alleen. Een slagvaardige AIVD met volop samenwerking met andere veiligheidsdiensten vereist meer budget. Men zal dus de portemonnee moeten trekken en meer heldere keuzes moeten maken. Alleen al hierom ben ik benieuwd naar de nieuwe Miljoenennota. 

Er is in mijn ogen dringend behoefte aan meer balans in het gebruik van de instrumenten om de veiligheid in openbare voorzieningen te verbeteren en/of op peil te houden. Wat mij betreft dus toegangscontrole bij internationale treinen, meer zichtbare aanwezigheid van politie op drukke en kwetsbare plekken met veel mensen, veel meer samenwerking tussen de veiligheidsdiensten in Europa, meer budget en daarmee slagkracht voor het leger, een nieuw asielbeleid, een ander beleid ten opzichte van probleemjongeren in probleemwijken en, last but not least, het verbannen van de gedachte dat in Nederland dergelijke incidenten niet kunnen gebeuren. 

Het is, kortom, tijd voor een nuchtere kijk op ons veiligheidsbeleid zonder dat men al van tevoren het hoofd in de schoot legt. De Nederlandse belastingbetaler (en natuurlijk alle andere belastingbetalers uit andere EU-lidstaten) wordt met een dergelijke houding aan z'n lot overgelaten. De belastingbetaler verdient beter dan dat. Politici die willen wachten op een meer concrete aanleiding voordat men eindelijk maatregelen wil nemen, zijn te laat en tevens geen knip voor de neus waard. Het is andermaal de hoogste tijd om een nuchter veiligheidsbeleid te gaan voeren. Wie zwakte toont, lokt geweld uit. 
Reacties

Populaire posts van deze blog

Burgemeester van het afgebrande dorp

De burgemeester van Den Haag heeft de twijfelachtige eer om 'burgemeester van het afgebrande dorp' te worden. Bijna was het al gelukt. Afgelopen week, toen het op Oudejaarsavond vreselijk misging in Scheveningen. De immense stapels hout, gecombineerd met een krachtige westenwind die was voorspeld, zorgden voor gevaarlijk 'vliegvuur'. De beelden gingen de hele wereld over. Door een wonder waren er geen doden te betreuren.

Het grote belang van openbare orde en veiligheid werd vrij gemakkelijk ingewisseld om 'de boel rustig te houden'. Het bleek al vrij snel dat dit een nederlagen-strategie was. Oogluikend toestaan van zeer onveilige situaties en het afschuiven van de schuld op de bouwers maakt niet echt een sterke indruk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zullen we maar zeggen. Een voor de hand liggende waarborging van de veiligheid met het al dan niet afgeven van een evenementenvergunning bleek een stap te ver. Wanbestuur in optima forma. Feitelijk is e…

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overi…

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief.

De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973, voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het onrust…

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…

Stank voor dank

De Turkse inval in Afrin, in Noord-Syrië en wat als Koerdisch gebied kan worden aangeduid, moet scherp worden veroordeeld. De Koerden hebben een belangrijk aandeel gehad in het elimineren van IS. Het mag niet zo zijn dat juist de Koerden nu het onderspit delven in een uiterst cynisch geopolitiek spelletje. Een typisch geval van 'stank voor dank' en dat hebben de Koerden aldaar niet verdiend. De Turkse agressiepolitiek vraagt om een krachtige reactie vanuit 'Brussel', zeker als men nog steeds de ambitie heeft om 'Europese waarden' te exporteren. Voor het zwijgen en de andere kant opkijken zal anders op termijn een zware prijs worden betaald, vrees ik.