Doorgaan naar hoofdcontent

6 redenen waarom Sesamstraat moet blijven

Het kinderprogramma Sesamstraat verhuist op 1 januari 2016 van NPO1 naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Geen handige zet naar mijn idee. Tevens geeft het simpelweg verplaatsen van een kinderprogramma aan dat het 'managen' van een publieke zender nog niet zo eenvoudig is. Zeker in een tijd dat digitale tv de standaard aan het worden is, mag van een opmerkelijke beslissing worden gesproken. Want waar eindigt dit? Uiteindelijk geldt de redenatie voor het verplaatsen van Sesamstraat voor ieder programma op NPO 1 t/m 3. Echter, het lijkt me sterk dat de netmanager zichzelf op korte termijn overbodig wil maken.

Sesamstraat moet op het open net blijven, en wel hierom:

Is het einde van Sesamstraat in zicht? 
1. In het geval een omroep op een bepaald tijdstip een programma wil uitzenden, ga ik ervan uit dat deze wens langs de missie en strategie-meetlat wordt gelegd. Tevens mag van een netmanager de nodige inventiviteit en creativiteit worden verwacht. Ga nog eens kijken welk programma op welk tijdstip het beste tot z'n recht komt. Ga daarbij het gesprek aan met de netmanagers van NPO 2 en NPO3. Het simpelweg verplaatsen van een programma naar een digitale zender is wel erg gemakkelijk. Met iets meer gepuzzel kunnen, net als bij het beheer van bijvoorbeeld gemeentelijk vastgoed, mooie dingen ontstaan. Van een netmanager mag ook wel iets meer worden verwacht, lijkt me. Bijvoorbeeld een doordachte strategie per zender met een ijzersterke programmering die de competitief is met de commerciële zenders.

2. Sesamstraat wordt nu al tien jaar op het verkeerde tijdstip uitgezonden, met alle gevolgen voor de kijkcijfers. Immers, het oorspronkelijke tijdstip waarop Sesamstraat op tv was te zien, was 18.30u. Een perfect tijdstip; na het eten en vlak voor het slapen gaan. Zeker, ouders kunnen de huidige uitzending van Sesamstraat om 18.30u aan hun kinderen laten zien. Maar dat geldt ook voor alle andere programma's die op het publieke net worden uitgezonden en dit maakt de functie van netmanager feitelijk overbodig.  Als de Nederlandse Publieke Omroep nog van waarde wil zijn en haar programma's waardevol acht, verplaats dan Sesamstraat naar 18.30 uur. Daarmee zullen de kijkcijfers vrijwel weer gaan stijgen.

3. Met veel tamtam is aangekondigd dat Sesamstraat op het digitale themakanaal Zappelin Xtra te zien zal zijn. Feitelijk wordt een bom gelegd onder de hele publieke programmering. Want iedereen kan thuis zijn eigen 'net' managen met de programma's die men 's ochtends, 's middags of 's avonds wil bekijken. Wat is nog de toegevoegde waarde van het open net en alle duurbetaalde 'netmanagers'? Het probleem is echter dat niet iedereen zijn eigen tv-programmering wil managen en zich laat leiden door de door de NPO vastgestelde programmering. Met het verplaatsen van Sesamstraat naar een digitale zender wordt het risico genomen dat mensen niet de moeite nemen om naar het themakanaal te zappen, omdat het simpelweg 'uit zicht' is. Daar mag iedereen het zijne van denken maar dit risico is wel reëel. Of Sesamstraat er op deze manier op vooruitgaat qua kijkcijfers moet tevens worden afgewacht.

4. 'De NPO is van iedereen en voor iedereen'. Een mooie slogan maar we moeten vaststellen dat de praktijk weerbarstig is. Zolang de publieke netten nog bestaan en niet door de ontwikkelingen zijn ingehaald, lijkt het mij een goed idee als in de vroege avond de programmering wordt afgestemd op de jongste kijkers en hun ouders. Andere doelgroepen, zoals senioren, kunnen ook op een iets later tijdstip worden bediend. Het is mooi als de NPO zich tegelijkertijd wil profileren als jongerenzender, seniorenzender, kinderzender, cultuurzender, sportzender, etc. etc. Maar met de juiste programmering op het juiste moment blijf je geloofwaardig als zender voor iedere doelgroep.

5. Zoals gezegd, de redenatie voor het verplaatsen van Sesamstraat geldt feitelijk voor alle andere programma's die worden uitgezonden. Waarom begint de NPO geen apart themakanaal voor senioren? Waarom wordt het NOS-journaal, wat op Journaal24 ook kan worden bekeken, nog uitgezonden op het publieke net? Het verplaatsen van Sesamstraat geeft eigenlijk aan dat men een programma wat kennelijk te weinig kijkers trekt, wil wegpromoveren naar een digitale zender. Welke criteria gelden eigenlijk voor programma's die op de publieke netten worden uitgezonden? Ik vrees dat die criteria niet bestaan en dat geeft de beslissing tot verplaatsing een nogal simplistische lading.

6. Omroep Max heeft een commercial waarin omroepbaas Jan Slagter spreekt van de sloopplannen van de staatssecretaris. Ik begrijp z'n belang maar met het nieuws van het verplaatsen van Sesamstraat bekijk ik het filmpje toch met iets andere ogen. Omroep Max is nu feitelijk de 'sloper' van Sesamstraat, de parel van een andere doelgroep. Ik betwijfel of hiermee je eigen ledental gaat stijgen. Met andere woorden, het is niet in het belang van Omroep Max als Sesamstraat van het open net verdwijnt. Op z'n minst zou hij zich sterk moeten maken voor een ander tijdstip voor dat programma waar de (klein)kinderen van z'n eigen doelgroep naar kijken...Als hij daar blijk van geeft zou dat zomaar tot meer leden kunnen leiden....


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…

Vergeet de Jezidi's niet!

Op 3 augustus 2014 begon een ongekende vervolging en genocide van de Jezidi-bevolking in Noord-Irak. Vanaf die datum waren de Jezidi's één van de bevolkingsgroepen die door de terreurgroep ISIS werden vervolgd en vermoord. Op 30 juli van dat jaar kwamen de Jezidi's in opstand tegen het oprukkende ISIS. Velen van hen kwamen vast te zitten op de berg van Sinjar, waar ook veel mensen stierven door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Het lot van de Jezidi's die in handen zijn gevallen van ISIS is dat zij zich moeten bekeren tot de Islam. Vaak vinden zij de dood en worden vrouwen en kinderen verhandeld als slaaf.

Deze praktijk, vooral slavernij, is nog steeds aan de gang. De schaarse berichtgeving hierover wekt verbazing. Dat geldt ook voor de herdenking, afgelopen donderdag. De herdenking vormde geen nieuws-item, terwijl er wel alle ruimte en uiteraard alle reden was om er wél aandacht aan te besteden. Het lijden van de Jezidi-bevolking kan heel gemakkelijk worden gekoppel…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…