Stemmen vóór lastenverlichting valt sommige politieke partijen zwaar. Dit werd afgelopen week duidelijk. Het Belastingplan, wat deze week op een meerderheid mocht rekenen in de Tweede Kamer, dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Om dit plan in de Senaat aangenomen te krijgen moeten minstens vijf senatoren van de partijen die in de Tweede Kamer hebben tegengestemd, vóór het voorstel stemmen. De kans is klein dat dit in de inmiddels sterk gepolitiseerde Eerste Kamer inderdaad gaat gebeuren.
Het Belastingplan kent een verruiming van de schenkingsvrijstelling. |
Toegegeven, het plan is niet 100% perfect maar dat is met meer plannen het geval. Over het algemeen is het goed nieuws voor burgers en bedrijven. Er wordt een koopkracht-reparatie uitgevoerd en dat werd hoog tijd. De positieve effecten van dit plan lijken mij evident. Geld moet rollen en dat zal ook gebeuren; meer vraag naar producten, meer winst voor bedrijven (of meer vacatures). Met de daaruit voortvloeiende extra belastinginkomsten kan het kabinet bepaalde zaken stimuleren (of repareren). Macro-economie kan soms angstig simpel zijn.
Het zou daarom goed zijn als de fracties in de Eerste Kamer die tegen willen gaan stemmen, de grote lijn in het vizier houden. Iedere partij mag z'n stokpaardjes hebben maar op een gegeven moment moet men tot zaken kunnen komen en het algemeen belang voorrang geven. De stellingname van het CDA valt hierin te prijzen maar niet iedereen is al op dat punt beland. Degenen die met geleend geld schulden willen aflossen, hebben ongetwijfeld meer verstand van de politieke 'spin' en 'frame'. De 'beloning' voor dit politieke spel in de vorm van een 'Pechtold-naheffing' zou D66 aan het denken moeten zetten. Wellicht dat er dan toch nog goed nieuws uit de berichtenbox tevoorschijn komt.
Reacties
Een reactie posten