Doorgaan naar hoofdcontent

Een Pechtold-naheffing? Liever niet.

Stemmen vóór lastenverlichting valt sommige politieke partijen zwaar. Dit werd afgelopen week duidelijk. Het Belastingplan, wat deze week op een meerderheid mocht rekenen in de Tweede Kamer, dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Om dit plan in de Senaat aangenomen te krijgen moeten minstens vijf senatoren van de partijen die in de Tweede Kamer hebben tegengestemd, vóór het voorstel stemmen. De kans is klein dat dit in de inmiddels sterk gepolitiseerde Eerste Kamer inderdaad gaat gebeuren. 

Het Belastingplan kent een verruiming van de schenkingsvrijstelling. 
Toegegeven, het plan is niet 100% perfect maar dat is met meer plannen het geval. Over het algemeen is het goed nieuws voor burgers en bedrijven. Er wordt een koopkracht-reparatie uitgevoerd en dat werd hoog tijd. De positieve effecten van dit plan lijken mij evident. Geld moet rollen en dat zal ook gebeuren; meer vraag naar producten, meer winst voor bedrijven (of meer vacatures). Met de daaruit voortvloeiende extra belastinginkomsten kan het kabinet bepaalde zaken stimuleren (of repareren). Macro-economie kan soms angstig simpel zijn. 

Het zou daarom goed zijn als de fracties in de Eerste Kamer die tegen willen gaan stemmen, de grote lijn in het vizier houden. Iedere partij mag z'n stokpaardjes hebben maar op een gegeven moment moet men tot zaken kunnen komen en het algemeen belang voorrang geven. De stellingname van het CDA valt hierin te prijzen maar niet iedereen is al op dat punt beland. Degenen die met geleend geld schulden willen aflossen, hebben ongetwijfeld meer verstand van de politieke 'spin' en 'frame'. De 'beloning' voor dit politieke spel in de vorm van een 'Pechtold-naheffing' zou D66 aan het denken moeten zetten. Wellicht dat er dan toch nog goed nieuws uit de berichtenbox tevoorschijn komt. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …