Doorgaan naar hoofdcontent

Turkije: Ak-partij op winst; democratie op verlies?

De uitslag van de verkiezingen in Turkije laat een overduidelijke winst voor de AK-partij zien. De vraag is of het vraagteken in de titel van deze blog op zijn plaats is, of achterwege had kunnen blijven. Feit is in ieder geval dat het democratisch gehalte in Turkije al langer onder druk staat. Sinds de vorige verkiezingen in juni van dit jaar is er bepaald geen sprake van verbetering. Integendeel. De scheiding der machten staat onder druk, Kritische media werden lastiggevallen, de vrijheid van meningsuiting wordt in praktische zin beperkt, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staat onder grote druk, demonstraties die door grof geweld worden verstoord (de bomaanslag van 10 oktober), de oppositie die in een kwaad daglicht wordt gesteld, onrust in Koerdische gebieden, etc.

De door Erdogan gevoerde angst-politiek heeft tot nu toe gewerkt aangezien zijn eigen AK-partij kennelijk door de gemiddelde Turk wordt gezien als de partij die rust en stabiliteit kan brengen. Het gevolg is in ieder geval dat de oppositie (in democratisch jargon ook wel tegenmacht genoemd) op verlies staat, aangezien de AK-partij waarschijnlijk 316 van de 550 zetels in het Turkse parlement heeft veroverd. Dat aantal zetels is niet genoeg om een grondwetswijziging door te voeren om een presidentieel stelsel in te voeren zoals in de VS. Ongetwijfeld zal daar op een of andere manier wel een oplossing voor worden gevonden...

Gezien de angst-campagne die nu is gevoerd met alle onrust en chaos die daarmee gepaard ging, de ambities van Erdogan en de plannen voor een nieuw presidentieel stelsel, lijkt het nu al winst voor de democratie als er in 2019 überhaupt al verkiezingen plaatsvinden. Zo ver is het nog niet. Het is nu aan de grootste partij om de beloofde rust en stabiliteit tot stand te brengen. Gelet op het 'succes' van de huidige politiek van het creëren van angst en chaos zal dit recept nog wel even in de mode blijven. Met alle gevolgen van dien voor de mate van democratie in Turkije. Wat dat betreft breken er spannende tijden aan. Dat geldt ook voor de mate van democratie binnen de AK-partij zelf. Premier Davutoglu heeft natuurlijk een mooie overwinning behaald en zal zich met zijn bewezen kwaliteiten daardoor intern laten gelden. Dat zou zomaar verkeerd kunnen aflopen binnen (en buiten) de AK-partij. Rust, stabiliteit en democratie zijn vooralsnog voorlopig niet op Turkije van toepassing. De wens van de Turkse kiezer ten spijt.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …