Doorgaan naar hoofdcontent

Back to normal - 6 goede voornemens

De feestdagen zijn weer achter de rug, het vuurwerkafval (hopelijk) weer opgeruimd, de lege flessen zijn ingeleverd en voorgenomen goede voornemens worden in de weerbarstige praktijk getest. 

Hopelijk gaan de beleidsmakers in Den Haag, Brussel en ons eigen Katwijk met goede en vooral de juiste intenties het nieuwe jaar in. Laat 2016 het jaar zijn van de terugkeer van de zakelijke en nuchtere aanpak zonder fratsen en met de focus op kerntaken. De lijst met zaken die in dat opzicht beter kunnen is natuurlijk lang. Een kleine selectie:

Den Haag:
1. Duurzaam versimpelen; minder en eenvoudige regelgeving. De 'PGB-ellende' van het afgelopen jaar geeft aan dat in 2016 meer en beter werk moet worden gemaakt van beleidsuitvoering. Minder regelzucht, minder regelingen, minder 'overheid' en meer ruimte voor ondernemerschap.
2. Investeren in eigen geloofwaardigheid. Het Fyra-debacle, niet-functionerende topambtenaren, verkeerde besteding van belastinggeld, verwaarlozing van defensiedoormodderen met de thuiszorg en politieke correctheid met extremisme als resultaat, zijn voorbeelden dat er op dit punt nog wel wat kan worden verbeterd. 

Brussel: 
3. Uitvoering geven aan het effectief bewaken van de buitengrenzen van de Europese Unie. In 2016 zal de EU meer dan ooit haar toegevoegde waarde moeten bewijzen. Zolang christelijke vluchtelingen of homovluchtelingen bedreigd worden in asielzoekerscentra of zich nog steeds niet veilig voelen, is er alle reden om werk te maken van een strenge selectie aan de deur. Met een actieve geopolitiek van de EU moet tevens een begin worden gemaakt met een effectief terugkeerbeleid. 
Succes met uw persoonlijke goede voornemens!

Katwijk:  
6. Het lokale belang op nr. 1. Grip houden over het eigen grondgebied, focus van bestuurders op eigen kerntaken, betere raadsvergaderingen, minder onzinprojecten, full focus op langlopende dossiers.  

We gaan zien wat ervan bovenstaande voornemens terechtkomt. Deze Blog op Zondag blijft in ieder geval ook in 2016 het nieuws en het al of niet nakomen van deze voornemens wekelijks volgen. Ik wens iedereen, op z'n Kattuks gezegd, al het nodige! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!