zondag 31 januari 2016

Vredesoverleg Syrië: drie ideeën

Nog voordat goed en wel is gesproken over de toekomst van Syrië is het vredesoverleg al mislukt. Dat ging gemakkelijk. Onenigheid over deelname van strijdende partijen, uitsluiting van de Koerden en een podium voor de delegatie van het Assad-regime in Geneve, als enige deelnemer en voilá, het overleg is al mislukt voordat überhaupt een zinnig woord is gewisseld. Op deze manier zal het nog heel lang duren voordat er enig zicht is op vrede. Een ondraaglijke gedachte waarmee niemand is gediend. Hoe krijgen we het vredesoverleg dan wel van de grond? Wellicht met deze drie ideeën:

1. Deelname van de Koerden aan de vredesbesprekingen; de Koerden vormen een belangrijke strijdende partij in Syrië, met aantoonbare resultaten in de strijd tegen IS. Dat Turkije bezwaar heeft tegen deelname van de Koerden aan de gesprekken is een teken van kortzichtig eigen belang, waar de internationale gemeenschap geen boodschap aan zou moeten hebben. 
2. Het stellen van een einddatum aan het Assad-regime; het Assad-regime komt de twijfelachtige eer te beurt dat zij hun eigen land in deze situatie hebben gebracht. Bedenk wel, bij de opstand in 2011 gingen gewone mensen de straat op en waren extremistische groepen nog in geen velden of wegen te bekennen. Deze kwamen pas in beeld nadat de zelf-gecreëerde chaos van Assad z'n werk had gedaan. Daarnaast lijkt het mij kansloos om een dictatuur een tweede kans te bieden. Een vrijgeleide van de Assad-clan naar Rusland of Iran is eigenlijk nog teveel eer. 

3. Alles moet bespreekbaar zijn; om duurzame vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen mag niets onbesproken blijven. Wellicht is het nodig om afscheid te nemen van Syrië als eenheidsstaat. Een onafhankelijk Koerdisch gebied, vermindering van de invloed van Iran en Saoedi-Arabië, opheffen van de sancties tegen Rusland als dit stabiliteit in het Midden-Oosten bevordert, een internationale troepenmacht, vrede met Israël, etc. etc. 

Ongewone tijden vragen om ongewone maatregelen. Dat vereist doortastend optreden. De prijs van een duurzame vrede in het Midden-Oosten is vele malen lager dan voortzetting van een eindeloos conflict, met het risico op een nog groter conflict. Het is de dure plicht van de internationale gemeenschap om oplossingen te bieden voor het huidige geweld in Syrië en daarmee het beëindigen van de vluchtelingenstroom. 
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten