zondag 8 mei 2016

Stop de schone schijn

Al zeker tien dagen vormt de wijk Veldhuizen in Ede het toneel van vernielingen, autobranden, het belagen van politieagenten en is er inmiddels sprake van een samenscholingsverbod. Wat de sluiting van een theehuis al niet teweeg kan brengen. Het samenscholingsverbod heeft nog niet echt geholpen en dat geeft ernstig te denken. Niet alleen uit oogpunt van de mate van ordehandhaving maar ook het kennelijke gebrek aan respect voor de ordehandhaver. Het heeft tot gisteren geduurd voordat sprake was van 'extra politie-inzet'. De druk vanuit de publieke opinie werd kennelijk te groot.
Het resultaat van de onlusten in Ede
Ik begrijp het wel. Deze straat-terreur is natuurlijk een afgang voor het College van Burgemeester en Wethouders van Ede, gelet op alle sociale investeringen en andere knuffel-initiatieven in die wijk die tot nu toe niet tot merkbaar resultaat hebben geleid. In ieder geval hebben zestig probleem-Marokkanen, waarvan de jongsten slechts twaalf jaar zijn, compleet lak aan alle goedbedoelde initiatieven.

Echter, dat mag geen excuus zijn om tien dagen te wachten met extra politie-inzet, het uitschrijven van onbenullige bekeuringen, het nieuws over de onrust proberen 'klein' te houden, het uitdelen van waarschuwingen (waar ligt de grens??), een cameraploeg aan haar lot over te laten en het inschakelen van een buitenlandse autoriteit (de consul van Marokko). Het zogeheten Marokkanen-probleem vraagt overduidelijk een andere benadering, waarin 'zero-tolerance' en 'law and order' sleutelbegrippen zijn. Stop met het ophouden van de schone schijn, erken het (Marokkanen-)probleem en handel ernaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten