Doorgaan naar hoofdcontent

Aanval op het rechtsgevoel

Komende vrijdag is het vier jaar geleden dat een opa en oma met hun kleinkind werden doodgereden door, in dit geval, een Pool.

Gelet op de toedracht was er alle reden voor een passende straf. Dat viel tegen. De uitspraak van de rechter in deze zaak leidde ertoe dat de vader en schoonzoon van de slachtoffers een stoel in de richting van de rechter wierp. Een uiterst begrijpelijke reactie. Hoeveel onrecht kan een mens verdragen?

Van de nabestaanden wordt opnieuw een bovenmenselijk incasseringsvermogen gevraagd. Nu blijkt dat de dader, met toch al een belachelijk lage straf, feitelijk slechts negen maanden straf heeft uitgezeten. Vanwege de bevalling van zijn vriendin, eind april, is hij vervroegd vrijgelaten.

De Raad voor strafrechtstoepassing oordeelde dat in dit geval het belang van de dader zwaarder woog dan het belang van de nabestaanden. Tja, met zo'n oordeel kun je 95% van de gedetineerden vrijlaten. Het is het lot van een veroordeelde dat hij of zij niet in de gelegenheid is om bijzondere momenten van familieleden mee te maken. Er wordt niet voor niets een straf opgelegd. Dat in dit geval iemand, met drie doden op zijn geweten, in de gelegenheid wordt gesteld om na een ultrakorte straf een bevalling bij te wonen, vormt een rechtstreekse aanval op het rechtsgevoel van de nabestaanden in de eerste plaats. Het is zaak dat de politiek hier ingrijpt, de bevoegdheden van deze Raad inperkt en dergelijke schrijnende gevallen in het vervolg kan voorkomen. Indien de Pool in kwestie weer de fout in gaat waarbij slachtoffers te betreuren zijn, dan mogen de leden van deze zogenaamde Raad voor strafrechtstoepassing zichzelf met recht schuldig voelen. Hopelijk met gevolgen voor hun carrière maar daar kopen de nabestaanden helemaal niets voor.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …