Doorgaan naar hoofdcontent

Stijlloos

In de zaterdag-edities van NRC en de Volkskrant staat een oproep van honderd vrouwen uit de 'progressieve' hoek die een oproep doen aan adverteerders om niet langer mee te betalen aan wat zij vrouwenvernedering noemen. Heerlijk hypocriet! De paginagrote oproep is bekostigd door de kranten zelf, niet door de ondertekenaars.

In plaats van het doen van een moreel beroep op (bezoekers van) een nieuwsmedium wordt hier direct doorgeschakeld naar de volgende versnelling: Het nieuwsmedium moet kapot. Het criminaliseren van GeenStijl en het onder druk zetten van adverteerders om hun advertenties terug te trekken is kennelijk een nieuwe manier om nieuwsmedia monddood te maken. Hoewel niet iedere reactie op 'Dumpertreeten' even smaakvol en fatsoenlijk is,  gaat deze gesubsidieerde actie echt te ver.

Zeker, er is ooit door GeenStijl een oproep gedaan om geen NRC Handelsblad meer te kopen. Dat was echter een oproep op de website, welke niet door iedere Nederlander wordt bezocht. Tevens was er geen sprake van een paginagrote oproep in een of meerdere kranten.

Verder, als het gaat om 'vrouwenvernedering' ken ik er nog wel een paar. De nachtprogrammering op commerciële zenders, vrouwenonderdrukking in NL met een achterlijk verschijnsel als eerwraak, het hoofddoekje als symbool van onderdrukking, 'Keulen', een treitervlogger die een vrouwelijk raadslid lastigvalt, de rechten van vrouwen in Saoedi-Arabië (en binnenkort in Turkije),  vrouwen die door bepaalde minderheden steevast, in combinatie met een enge ziekte, 'hoer' worden genoemd, etc. etc. Daar hoor ik het 'deug-gezelschap' niet over. Dat maakt deze actie nogal selectief en hypocriet.

Daarnaast, en dat is niet minder erg, nemen impliciet twee nieuwsmedia een ander nieuwsmedium de (existentiële) maat. Richt je op je eigen corebusiness en probeer eens zo goed mogelijk nieuws te brengen en maak je (linkse) activisme ondergeschikt aan de feiten, is mijn advies aan NRC en de Volkskrant. Het is nu al een hele opgave om te berichten over ongemakkelijke waarheden zoals bijvoorbeeld criminaliteitscijfers onder asielzoekers. Wat betreft de berichtgeving over ongemakkelijke nieuwsfeiten kunnen deze kranten nog veel leren van GeenStijl.

Het onder druk zetten van adverteerders om niet langer advertenties te zetten op GeenStijl is allereerst kinderachtig, een regelrechte aanval op de vrije nieuwsgaring en werkt censuur-bevorderend. Immers, indien meerdere adverteerders onder de politiek-correcte druk zwichten, heeft dat boycot direct impact en niet alleen op GeenStijl, in dit geval. Wanneer artikelen als te confronterend of als irritant worden ervaren, is het ieders persoonlijke afweging om de website verder links te laten liggen. Net als dat een afstandsbediening een handig hulpmiddel is bij het bepalen wat je wel of niet wilt zien op TV.

Wat blijft er over van de vrije nieuwsgaring als bepaalde media actief meewerken (door een pagina beschikbaar te stellen) met het op georganiseerde wijze andere nieuwsmedia de maat nemen? Welk medium is het volgende slachtoffer? Niemand wordt verplicht om GeenStijl leuk te vinden. Nu krijgen adverteerders wel de valse morele verplichting opgelegd om GeenStijl niet leuk te vinden. Stijlloos!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!