vrijdag 12 februari 2010

Nelson Mandela

Gisteren was het twintig jaar geleden dat Nelson Mandela werd vrijgelaten. Een historisch moment, waar ik als destijds bijna 14-jarige via de televisie live getuige van was. Prachtig dat Nelson Mandela himself gisteren bij die herdenking aanwezig kon zijn! Natuurlijk, er is in Zuid-Afrika nog veel wat mis is: raciale verschillen vooral qua rijkdom en armoede, corruptie, ongelooflijk veel HIV-besmettingen onder de bevolking, misdaad en enorm veel werkloosheid. Maar het is een enorme overwinning voor deze natie dat men de apartheid achter zich heeft kunnen laten en dat het mogelijk is dat voor blank én zwart dezelfde carrièrekansen in het verschiet liggen.

In hoeverre het Concert for Nelson Mandela 70th Birthday Tribute - twee jaar eerder, in 1988 - aan zijn vrijlating heeft bijgedragen valt niet te zeggen. Feit is wel dat dit concert het grote publiek wakker heeft geschud. Het gevolg was toenemende druk op de toenmalige regering van Zuid-Afrika om vrijlating van Nelson Mandela te bewerkstelligen. Onder de artiesten die hun medewerking aan dat concert verleenden waren twee van mijn favorieten. Toevallig verzorgden ze samen één optreden: Dire Straits met Eric Clapton. Zie bijgaande clip met het nummer Brothers in Arms.

Morgen meer over het succes van Jeanine Hennis in het Europees Parlement en de uitspraak van de rechter inzake de Westerbaan.

1 opmerking:

  1. Beste Edwin,

    Hartstikke goed om bij deze dag stil te staan. Als ik de berichtgeving over Zuid-Afrika volg, zijn ze er nog lang niet. Helaas gaat voortdurende armoede gepaard met achterstand in ontwikkeling en criminaliteit. Dit zie je met name onder de gekleurde bevolking. Daarnaast vraag ik me af of de meeste blanken in Zuid-Afrika reeds gewend zijn aan een land zonder apartheid. Ik denk zelf van niet. Vrienden van ons zijn net terug van een groepsrondreis door Zuid-Afrika. Mooi land, maar in de houding, instelling en ontwikkeling van alle Zuidafrikanen dient er nog erg veel te veranderen.

    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen