Doorgaan naar hoofdcontent

Nelson Mandela

Gisteren was het twintig jaar geleden dat Nelson Mandela werd vrijgelaten. Een historisch moment, waar ik als destijds bijna 14-jarige via de televisie live getuige van was. Prachtig dat Nelson Mandela himself gisteren bij die herdenking aanwezig kon zijn! Natuurlijk, er is in Zuid-Afrika nog veel wat mis is: raciale verschillen vooral qua rijkdom en armoede, corruptie, ongelooflijk veel HIV-besmettingen onder de bevolking, misdaad en enorm veel werkloosheid. Maar het is een enorme overwinning voor deze natie dat men de apartheid achter zich heeft kunnen laten en dat het mogelijk is dat voor blank én zwart dezelfde carrièrekansen in het verschiet liggen.

In hoeverre het Concert for Nelson Mandela 70th Birthday Tribute - twee jaar eerder, in 1988 - aan zijn vrijlating heeft bijgedragen valt niet te zeggen. Feit is wel dat dit concert het grote publiek wakker heeft geschud. Het gevolg was toenemende druk op de toenmalige regering van Zuid-Afrika om vrijlating van Nelson Mandela te bewerkstelligen. Onder de artiesten die hun medewerking aan dat concert verleenden waren twee van mijn favorieten. Toevallig verzorgden ze samen één optreden: Dire Straits met Eric Clapton. Zie bijgaande clip met het nummer Brothers in Arms.

Morgen meer over het succes van Jeanine Hennis in het Europees Parlement en de uitspraak van de rechter inzake de Westerbaan.

Reacties

  1. Beste Edwin,

    Hartstikke goed om bij deze dag stil te staan. Als ik de berichtgeving over Zuid-Afrika volg, zijn ze er nog lang niet. Helaas gaat voortdurende armoede gepaard met achterstand in ontwikkeling en criminaliteit. Dit zie je met name onder de gekleurde bevolking. Daarnaast vraag ik me af of de meeste blanken in Zuid-Afrika reeds gewend zijn aan een land zonder apartheid. Ik denk zelf van niet. Vrienden van ons zijn net terug van een groepsrondreis door Zuid-Afrika. Mooi land, maar in de houding, instelling en ontwikkeling van alle Zuidafrikanen dient er nog erg veel te veranderen.

    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!