Doorgaan naar hoofdcontent

Nelson Mandela

Gisteren was het twintig jaar geleden dat Nelson Mandela werd vrijgelaten. Een historisch moment, waar ik als destijds bijna 14-jarige via de televisie live getuige van was. Prachtig dat Nelson Mandela himself gisteren bij die herdenking aanwezig kon zijn! Natuurlijk, er is in Zuid-Afrika nog veel wat mis is: raciale verschillen vooral qua rijkdom en armoede, corruptie, ongelooflijk veel HIV-besmettingen onder de bevolking, misdaad en enorm veel werkloosheid. Maar het is een enorme overwinning voor deze natie dat men de apartheid achter zich heeft kunnen laten en dat het mogelijk is dat voor blank én zwart dezelfde carrièrekansen in het verschiet liggen.

In hoeverre het Concert for Nelson Mandela 70th Birthday Tribute - twee jaar eerder, in 1988 - aan zijn vrijlating heeft bijgedragen valt niet te zeggen. Feit is wel dat dit concert het grote publiek wakker heeft geschud. Het gevolg was toenemende druk op de toenmalige regering van Zuid-Afrika om vrijlating van Nelson Mandela te bewerkstelligen. Onder de artiesten die hun medewerking aan dat concert verleenden waren twee van mijn favorieten. Toevallig verzorgden ze samen één optreden: Dire Straits met Eric Clapton. Zie bijgaande clip met het nummer Brothers in Arms.

Morgen meer over het succes van Jeanine Hennis in het Europees Parlement en de uitspraak van de rechter inzake de Westerbaan.

Reacties

  1. Beste Edwin,

    Hartstikke goed om bij deze dag stil te staan. Als ik de berichtgeving over Zuid-Afrika volg, zijn ze er nog lang niet. Helaas gaat voortdurende armoede gepaard met achterstand in ontwikkeling en criminaliteit. Dit zie je met name onder de gekleurde bevolking. Daarnaast vraag ik me af of de meeste blanken in Zuid-Afrika reeds gewend zijn aan een land zonder apartheid. Ik denk zelf van niet. Vrienden van ons zijn net terug van een groepsrondreis door Zuid-Afrika. Mooi land, maar in de houding, instelling en ontwikkeling van alle Zuidafrikanen dient er nog erg veel te veranderen.

    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…