Doorgaan naar hoofdcontent

Timmeren aan de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven

In november 2007 werd door de VVD Katwijk een motie ingediend waarin werd gepleit voor terugkeer van de Ambachtsschool. Deze motie werd raadsbreed ondersteund en aangenomen. Het resultaat van deze motie tot nu toe is de introductie van het zogenoemde BouwStartbewijs (i.s.m. bouwondernemers). Het BouwStartBewijs is een extra certificaat dat leerlingen in het vmbo kunnen verdienen. Een sympathiek initiatief en een stap in de goede richting, maar waarom kennen we in Katwijk nog geen MBO Vakcollege?

Vakmanschap is van levensbelang, ook voor de Katwijkse economie. We hebben niet alleen goede artsen en ingenieurs nodig, maar ook goede timmerlui, loodgieters, kraanwerkers en ga zo maar door. Helaas is de reputatie van ons beroepsonderwijs (dikwijls ten onrechte) niet altijd even goed. De aansluiting met de arbeidsmarkt laat te wensen over en het onderscheid tussen ‘denkers’ en doeners wordt niet genoeg gemaakt. Teveel talenten blijven zo ‘ongekend’. De VVD vindt handen net zo belangrijk als hersens en pleit voor de komst van een Vakcollege in Katwijk!

Het Vakcollege als speciale leergang binnen het VMBO/MBO is een opleiding tot vakman of vakvrouw met veel aandacht voor beroepstrots, respectvolle relatie tussen leermeester en leerling en verbintenis met het bedrijfsleven. Het Vakcollege biedt jongeren de garantie dat zij op hun achttiende een vak hebben geleerd, hun diploma's op zak hebben en als vakman of vakvrouw aan de slag kunnen in een prima baan. Het succes van de Vakcolleges is mede te danken aan de samenwerking tussen het VMBO, het MBO en het bedrijfsleven. Samen werken zij aan een betere situatie op de arbeidsmarkt en maken werk van technisch talent. Met de introductie van het Vakcollege is de oude vertrouwde ambachtsschool terug van weggeweest.

Naast invoering van het Vakcollege wil de VVD Katwijk meer en gerichte aandacht voor het ondernemerschap in het onderwijs. Ondernemers zijn de motor van onze economie. De VVD vindt het daarom belangrijk dat leerlingen tijdens hun schoolcarrière kennis maken met de mogelijkheden van het ondernemerschap. Dit kan door creatieve projecten waarbij leerlingen een fictief eigen bedrijf runnen, of door bijvoorbeeld een gastdocentschap van een ondernemer. De VVD vindt dat ‘kennis maken met het ondernemerschap’ een vast onderdeel zou moeten zijn in het onderwijs.

Omgekeerd heeft de VVD Katwijk ook aandacht voor onderwijs wat nu nog in Katwijk wordt gegeven maar dreigt te verdwijnen. De VVD blijft daarom pleiten voor behoud van het visserijonderwijs in Katwijk.

In de komende raadsperiode wil ik - en met mij de VVD - gaan timmeren aan de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven, door mij in te zetten voor invoering van het Vakcollege, behoud van het visserijonderwijs en het bevorderen van ondernemerschap. Timmert u met mij mee?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!