Doorgaan naar hoofdcontent

Stroomstoring

Gisteravond gezellig bij m'n ouders op bezoek en opeens...was het donker...Alhoewel, niet helemaal, want een x-aantal kaarsen brandden al op het moment van de uitval. Dat was prettig. Ik hoop dat er niet teveel mensen zijn met kneuzingen of erger als gevolg van het zoeken naar kaarsen in het donker.

Laten we deze stroomuitval gelijk maar beschouwen als een rampenoefening en leren van zaken die nog beter kunnen en hoe burgers zich beter kunnen voorbereiden. Zelf heb ik (nog) geen noodpakket in huis, maar wel een mini-radiootje wat op batterijen werkt en een zaklamp in de meterkast (met extra batterijen). Verder leerde navraag mij dat de zogenoemde rampenzender Radio West op 89.3 FM te vinden is. Die hebben we vervolgens beluisterd. Om 20.30u volgden we de extra nieuwsuitzending. Ongeveer 80.000 huishoudens waren getroffen. Ik spreek liever van 250.000 - 300.000 mensen die in het donker zaten. Dat spreekt meer tot de verbeelding.

Tijdens de uitzending waren vele telefonische reacties te beluisteren, van inwoners uit de Bollenstreek. Willem van Zuylen uit Rijnsburg deed een goede suggestie; met geluidswagens door de woonkernen heen om burgers te informeren. Want laten we eerlijk zijn; zonder werkende radio en uitgevallen mobieltjes (diverse netwerken lagen er ook uit of waren overbelast) weet je niets, behalve dat het donker is. De hulpdiensten die met blauwe zwaailichten langs zouden rijden, reden mij iets te snel voorbij. Maar het was goedbedoeld. Zelf heb ik nog maar wat sms-jes met hetgeen ik op Radio West hoorde, verzonden naar lokale familie, vrienden en kennissen (wat verrassend genoeg lukte).

Bij het beluisteren van Radio West viel mij verder op dat er geen reactie werd gegeven door onze burgemeester (portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid). Als burgers bij een ramp ergens behoefte aan hebben dan is het wel een boodschap van het boegbeeld van de gemeente. Communicatie, juist bij rampen of calamiteiten, is van essentieel belang.

Gelukkig zijn er geen berichten van ernstige calamiteiten, dus dat is mooi. In mijn eigen wooncomplex zat gelukkig niemand opgesloten in de lift (al scheelde het niet veel). Maar de stroomuitval bewijst wel dat de overheidscommunicatie veel beter kan. Ik zal het in ieder geval binnen mijn fractie aankaarten.

Overigens, ik merkte dat vandaag de straatverlichting brandt. Opmerkelijk! Wil de energieleverancier de schade (gederfde inkomsten) van gisteravond inhalen/wegwerken? Lijkt me belachelijk!

Reageer als u uw ervaringen wilt delen of andere opmerkingen heeft naar aanleiding van dit bericht. Prettige zondag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kier Brul jr. overleden

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over...

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief. De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973 , voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het o...

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken.... De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden."  Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven da...

Aan de slag met duurzaam versimpelen

"Make it as simple as possible. But not simpler". Het wordt hoog tijd dat 'overheidsland' werk gaat maken van deze uitspraak van Albert Einstein. De ellende rondom de uitbetaling van hulpverleners die werken voor patiënten met een Persoonsgebonden Budget toont in ieder geval aan dat de 'complexe nood' hoog is. Het betreffende PGB-systeem zit klaarblijkelijk zodanig ingenieus en complex in elkaar dat met correcte en tijdige uitbetaling al teveel is gevraagd. Als in een ander land de overheid problemen ondervindt met het uitbetalen van relatief simpele dingen als salaris, roepen we al snel dat sprake is van een 'failure state'. Laten we daarom hopen dat met deze PGB-problematiek, hetgeen onaanvaardbaar veel impact had op zorgverleners, een dure les is geleerd.  Meer rendement, minder gedoe Jammer genoeg staat deze 'PGB-ellende' niet op zichzelf. Als we het woord 'PGB-systeem' vervangen door een ander overheidsproduct zien we dezelf...