Doorgaan naar hoofdcontent

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overigens aan dat er meerdere klachten zijn ontvangen. Immers, op basis van één klacht dergelijke kleinschalige concerten afschaffen zou wel heel erg van slappe knieën getuigen. Overigens zijn mij geen protesten bekend over het stopzetten van dergelijke activiteiten.

Het is natuurlijk een niet te negeren signaal als dergelijke kleinschalige optredens al op bezwaren stuit van bezoekers van de bibliotheek. De kennelijke onmogelijkheid om op een zaterdagmiddag een artiest een kleinschalig akoestisch optreden te laten verzorgen (voor anderhalve paardenkop, zeg ik even oneerbiedig), vormt wat mij betreft een veelzeggende graadmeter voor de belangstelling voor cultuur in Katwijk. De teloorgang van Tripodia wil ik daarbij niet onvermeld laten.

Met de geplande geforceerde grootschaligheid in de vorm van nieuwbouw van de hoofdbibliotheek zal deze geringe culturele belangstelling nog pijnlijker worden blootgelegd, vrees ik. Met andere woorden; cultuur met een kleine 'C' maar wel met een onaanvaardbaar hoog prijskaartje. Gelet op de technologische ontwikkelingen, net als in het bankwezen, ligt daarbij de oplossing eenvoudigweg niet in het creëren van meer ruimte. Een van oudsher gemakkelijk argument voor nieuwbouw. Zeker gelet op de bovenstaande casus. De ruimte is niet het probleem, maar de beperkte culturele belangstelling onder het merendeel van de bezoekers en de onderlinge verdraagzaamheid. Het is daarom te hopen dat bovenstaande casus de discussie over nut en noodzaak doet herleven. Ik zie in ieder geval geen reden om mijn mening over nieuwbouw voor de bibliotheek bij te stellen. De huidige accommodatie voldoet. Zolang het niet mogelijk is om een akoestisch mini-concert te organiseren in de huidige accommodatie, past de bibliotheek bescheidenheid en niets anders.

Reacties

  1. Beste Edwin,
    Ik werd op jouw blogbijdrage gewezen door een collega. Ik heb er een paar korte opmerkingen bij: De Katwijkse belangstelling voor cultuur één op één koppelen aan 'muziek in de bieb' vind ik te kort door de bocht. Ik bestrijd dat er weinig belangstelling voor cultuur is in Katwijk. Wij trekken voor onze culturele activiteiten gemiddeld zo'n 40 bezoekers per keer. Afgelopen jaar 3500 bezoekers voor ongeveer 90 activiteiten in totaal. Regelmatig moeten we nee verkopen omdat we niet meer stoelen kunnen neerzetten.
    Dat we muziek in de bieb voorlopig stopzetten is een afweging geweest omdat er regelmatig werd geklaagd over het hoge volume. Onvermijdelijk in een kleine ruimte. Wellicht pakken we het later weer op als we er een betere opzet voor hebben gevonden. De gestelde geringe belangstelling doortrekken naar de geplande nieuwe bibliotheek vind ik ook niet terecht. Deze voorziening wordt veel meer maatschappelijk dan cultureel van opzet. Neemt niet weg dat we ook daar een interessant en veelzijdig programma hopen te kunnen realiseren met flink wat cultuur. Verder denk ik (en velen met mij) dat om Katwijk voor de toekomst interessant te houden voor wonen en werken, het enorm belangrijk is om een fatsoenlijk voorzieningenniveau te realiseren. Als bibliotheekorganisatie denken we daar met een nieuwe bibliotheek (graag ook in samenwerking met zoveel mogelijk partners) een flinke bijdrage aan te kunnen leveren.
    Met vriendelijke groet,
    Jan Klerk, directeur bibliotheek (en collegablogger)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar wat is nou je probleem in een zin samengevat

      Verwijderen
  2. Belachelijk dat er wordt geklaagd als er een uurtje muziek wordt gemaakt in de bieb. En iedereen maar juichen over de 'fantastisch geslaagde' Haringrock. Dat was pas geluidsoverlast en dat 2 avonden achter elkaar. Mooi weer maar je kan niet buiten zitten want dan zit je in de herrie. Maar daar hoor je niemand over. Dit is Katwijk. Bah.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kier Brul jr. overleden

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief. De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973 , voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het o

Aan de slag met duurzaam versimpelen

"Make it as simple as possible. But not simpler". Het wordt hoog tijd dat 'overheidsland' werk gaat maken van deze uitspraak van Albert Einstein. De ellende rondom de uitbetaling van hulpverleners die werken voor patiënten met een Persoonsgebonden Budget toont in ieder geval aan dat de 'complexe nood' hoog is. Het betreffende PGB-systeem zit klaarblijkelijk zodanig ingenieus en complex in elkaar dat met correcte en tijdige uitbetaling al teveel is gevraagd. Als in een ander land de overheid problemen ondervindt met het uitbetalen van relatief simpele dingen als salaris, roepen we al snel dat sprake is van een 'failure state'. Laten we daarom hopen dat met deze PGB-problematiek, hetgeen onaanvaardbaar veel impact had op zorgverleners, een dure les is geleerd.  Meer rendement, minder gedoe Jammer genoeg staat deze 'PGB-ellende' niet op zichzelf. Als we het woord 'PGB-systeem' vervangen door een ander overheidsproduct zien we dezelf

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!