Doorgaan naar hoofdcontent

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overigens aan dat er meerdere klachten zijn ontvangen. Immers, op basis van één klacht dergelijke kleinschalige concerten afschaffen zou wel heel erg van slappe knieën getuigen. Overigens zijn mij geen protesten bekend over het stopzetten van dergelijke activiteiten.

Het is natuurlijk een niet te negeren signaal als dergelijke kleinschalige optredens al op bezwaren stuit van bezoekers van de bibliotheek. De kennelijke onmogelijkheid om op een zaterdagmiddag een artiest een kleinschalig akoestisch optreden te laten verzorgen (voor anderhalve paardenkop, zeg ik even oneerbiedig), vormt wat mij betreft een veelzeggende graadmeter voor de belangstelling voor cultuur in Katwijk. De teloorgang van Tripodia wil ik daarbij niet onvermeld laten.

Met de geplande geforceerde grootschaligheid in de vorm van nieuwbouw van de hoofdbibliotheek zal deze geringe culturele belangstelling nog pijnlijker worden blootgelegd, vrees ik. Met andere woorden; cultuur met een kleine 'C' maar wel met een onaanvaardbaar hoog prijskaartje. Gelet op de technologische ontwikkelingen, net als in het bankwezen, ligt daarbij de oplossing eenvoudigweg niet in het creëren van meer ruimte. Een van oudsher gemakkelijk argument voor nieuwbouw. Zeker gelet op de bovenstaande casus. De ruimte is niet het probleem, maar de beperkte culturele belangstelling onder het merendeel van de bezoekers en de onderlinge verdraagzaamheid. Het is daarom te hopen dat bovenstaande casus de discussie over nut en noodzaak doet herleven. Ik zie in ieder geval geen reden om mijn mening over nieuwbouw voor de bibliotheek bij te stellen. De huidige accommodatie voldoet. Zolang het niet mogelijk is om een akoestisch mini-concert te organiseren in de huidige accommodatie, past de bibliotheek bescheidenheid en niets anders.

Reacties

 1. Beste Edwin,
  Ik werd op jouw blogbijdrage gewezen door een collega. Ik heb er een paar korte opmerkingen bij: De Katwijkse belangstelling voor cultuur één op één koppelen aan 'muziek in de bieb' vind ik te kort door de bocht. Ik bestrijd dat er weinig belangstelling voor cultuur is in Katwijk. Wij trekken voor onze culturele activiteiten gemiddeld zo'n 40 bezoekers per keer. Afgelopen jaar 3500 bezoekers voor ongeveer 90 activiteiten in totaal. Regelmatig moeten we nee verkopen omdat we niet meer stoelen kunnen neerzetten.
  Dat we muziek in de bieb voorlopig stopzetten is een afweging geweest omdat er regelmatig werd geklaagd over het hoge volume. Onvermijdelijk in een kleine ruimte. Wellicht pakken we het later weer op als we er een betere opzet voor hebben gevonden. De gestelde geringe belangstelling doortrekken naar de geplande nieuwe bibliotheek vind ik ook niet terecht. Deze voorziening wordt veel meer maatschappelijk dan cultureel van opzet. Neemt niet weg dat we ook daar een interessant en veelzijdig programma hopen te kunnen realiseren met flink wat cultuur. Verder denk ik (en velen met mij) dat om Katwijk voor de toekomst interessant te houden voor wonen en werken, het enorm belangrijk is om een fatsoenlijk voorzieningenniveau te realiseren. Als bibliotheekorganisatie denken we daar met een nieuwe bibliotheek (graag ook in samenwerking met zoveel mogelijk partners) een flinke bijdrage aan te kunnen leveren.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Klerk, directeur bibliotheek (en collegablogger)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar wat is nou je probleem in een zin samengevat

   Verwijderen
 2. Belachelijk dat er wordt geklaagd als er een uurtje muziek wordt gemaakt in de bieb. En iedereen maar juichen over de 'fantastisch geslaagde' Haringrock. Dat was pas geluidsoverlast en dat 2 avonden achter elkaar. Mooi weer maar je kan niet buiten zitten want dan zit je in de herrie. Maar daar hoor je niemand over. Dit is Katwijk. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Werken aan kwaliteit in de jeugdzorg

“Het moet gaan om de vraag of het kind in goede handen is”.  Aldus vicepremier Asscher (PvdA) naar aanleiding van de rel rondom het Turks-Nederlandse pleegkind Yunus.  Een terecht en breed gedeeld uitgangspunt, waaraan met de Regionale visienotitie Jeugdzorg , met de veelzeggende titel ‘Iedereen doet mee’, een aftrap is gegeven. Juist afgelopen donderdag was deze visienotitie onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Vanaf 1 januari 2015 worden gemeenten geheel verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. Met de visienotitie Jeugdzorg wordt de overdracht van taken en verantwoordelijkheden in regionaal verband voorbereid. Gelet op de financiële en organisatorische complexiteit én kwaliteitsborging werkt onze gemeente samen met de veertien andere gemeenten in het samenwerkingsorgaan HollandRijnland . De VVD-fractie kon instemmen met deze Regionale visienotitie. Hoewel de jeugd in Nederland tot de gelukkigste ter wereld behoort, is er op het vlak van de jeugdzorg nog g

Kier Brul jr. overleden

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v