Doorgaan naar hoofdcontent

Houdt Tsipras het Griekse schip op koers?

"Het verschil tussen een politicus en een staatsman is dat de eerste denkt aan de eerstvolgende verkiezingen en de laatste aan de volgende generaties". Aldus Winston Churchill. Hopelijk laat de Griekse premier Tsipras in de komende dagen zichzelf zien als staatsman. Dat kon de zaken weleens vergemakkelijken.

De uitkomst van de ingelaste Eurotop van morgenavond moeten we afwachten. Het lijkt me in ieder geval nogal voorbarig om te stellen dat er per 1 juli geen cent meer naar Griekenland gaat. Met een 'Grexit' zal Griekenland uit de Economische en Monetaire Unie treden, maar niet uit de Europese Unie. Als de Europese Commissie in staat is om een land als Zimbabwe 234 miljoen euro aan ontwikkelingshulp te verstrekken, dan lijkt het me zeker dat Griekenland in dat geval nog wel wat financiële injecties krijgt. Hoe daar verder ook over gedacht mag worden.

Als morgenavond een eerste stap kan worden gezet naar een akkoord is dat in de eerste plaats een investering in de stabiliteit van de Griekse samenleving. Immers, de gevolgen van het uittreden uit de Euro kan men, zeker in Griekenland, wel raden: chaos en anarchie. Met andere woorden, een uitgelezen kans voor een groepering als De Gouden Dageraad om van die situatie te profiteren. Ook in geopolitiek opzicht is een uiterst zwakke (EU-)staat in het zuidoosten van Europa bepaald niet zonder risico's.

Dit alles neemt niet weg dat het in de eerste plaats aan de Griekse regering is om aanvaardbare voorstellen te presenteren voor een uitweg uit deze financiële ellende. Tsipras kan Griekenland een enorme dienst bewijzen door als staatsman met de door Griekenland zelf veroorzaakte problemen om te gaan. Laten we hopen dat de door Tsipras aangekondigde "definitieve oplossing" inderdaad een enigszins duurzame oplossing vormt voor een uitweg. Op een economisch forum in Sint-Petersburg verklaarde hij dat Griekenland als zeevarende natie weet hoe het stormen kan omzeilen. Laat het maar zien, Tsipras! Goedkope kortetermijn-politiek kan jou en je Griekse medeburgers nogal duur komen te staan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kier Brul jr. overleden

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief. De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973 , voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het o

Aan de slag met duurzaam versimpelen

"Make it as simple as possible. But not simpler". Het wordt hoog tijd dat 'overheidsland' werk gaat maken van deze uitspraak van Albert Einstein. De ellende rondom de uitbetaling van hulpverleners die werken voor patiënten met een Persoonsgebonden Budget toont in ieder geval aan dat de 'complexe nood' hoog is. Het betreffende PGB-systeem zit klaarblijkelijk zodanig ingenieus en complex in elkaar dat met correcte en tijdige uitbetaling al teveel is gevraagd. Als in een ander land de overheid problemen ondervindt met het uitbetalen van relatief simpele dingen als salaris, roepen we al snel dat sprake is van een 'failure state'. Laten we daarom hopen dat met deze PGB-problematiek, hetgeen onaanvaardbaar veel impact had op zorgverleners, een dure les is geleerd.  Meer rendement, minder gedoe Jammer genoeg staat deze 'PGB-ellende' niet op zichzelf. Als we het woord 'PGB-systeem' vervangen door een ander overheidsproduct zien we dezelf

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!