Op maandag 13 mei 1940 zijn er waarschijnlijk van verschillende kranten noodedities verschenen. Omdat het Tweede Pinksterdag was verschenen er immers geen reguliere edities. Ik heb een fragment van een noodeditie kunnen achterhalen. Verder vandaag ook een impressie van de gebeurtenissen.
De 12e mei was - zoals gisteren al aangekondigd - geëindigd in grote mineur aan Nederlandse zijde. Dat drong in de avond van die dag goed door in Den Haag, waar men slecht nieuws kreeg te verwerken. Allereerst was er het doorbreken van de frontlijn bij de Grebbeberg, waar toen slechts de stoplijn resteerde om de Grebbelinie als geheel te behouden. Daarnaast was er geen spoor van Franse progressie in Noord-Brabant.
Als klap op de vuurpijl begonnen de signalen erg sterk te worden dat een sterk Duits leger door Noord-Brabant kruiste om zich in de sector Breda in verbinding te stellen met het bij Moerdijk verdedigde Duitse bruggenhoofd. Rond middernacht kreeg men bevestiging van die berichten, toen de afluisterstations in Den Haag een nieuwsuitzending van Radio Bremen onderschepten waarin de aankomst van de tanks bij Moerdijk werd gemeld. Op het AHK besefte men plotseling dat de zaken er toen wel heel erg ernstig voorstonden.
Met de ontruiming van het Eiland van Dordrecht en de Duitse aansluiting van grondtroepen met de luchtlandingstroepen op het Eiland IJsselmonde, was de voornaamste strijd op het feitelijke zuidfront Vesting Holland beëindigd. Er resteerde nog Nederlandse troepen in de flanken van de Duitse corridor, maar die waren tandenloos. Slechts de slag die in het hart van Rotterdam woedde was strategisch nog van belang. Van groot, ja van essentieel belang. De Duitsers bereidden in de avond van 13 mei hun laatste grote aanval voor die hen over de Nieuwe Maas bij Rotterdam moest brengen.
Ondertussen was koningin Wilhelmina onder begeleiding van enkele pantserwagens vertrokken naar Hoek van Holland, alwaar een laatste vergadering met de ministers plaatsvond in het Fort aan den Hoek van Holland. De Britse torpedojager H.M.S. Hereward bracht haar naar Engeland. Het prinselijk paar was met hun kinderen op 12 mei 's avonds om 23.00u naar Engeland vertrokken met de H.M.S. Codrington vanuit IJmuiden. Het Nederlandse Kabinet week ook op 13 mei uit naar het Verenigd Koninkrijk. Om ongeveer 15.00 uur werd het regeringsgezag aan generaal Winkelman overgedragen.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie. Voor bronvermelding verwijs ik naar het artikel van gisteren.
Reacties
Een reactie posten