Dagelijks zien we krantenberichten over ontslagen in de thuiszorg. Thuiszorg-bedrijven ontslaan massaal werknemers ondanks het feit dat nog onduidelijk is met welke bezuinigingen men precies te maken krijgt. Volgens het Zorgakkoord zullen bezuinigingen op de thuiszorg op z'n vroegst ingaan in 2015. Daarbij komt nog dat zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer de bezuinigingen moeten goedkeuren en dat wordt op z'n vroegst aan het einde van dit jaar verwacht.
Nu zijn er twee opties voor werknemers van thuiszorgorganisaties en de ontvangers van deze zorg:
1. Afwachten wat de bezuinigingen precies zullen behelzen, óf:
Met een zorgcoöperatie regelen patiënten en hulpverleners zelf hulp aan huis. Dit burgerinitiatief is op z'n minst innovatief, kent veel voordelen en geeft kleur aan begrippen als 'eigen regie' en 'eigen verantwoordelijkheid'. De ontslaggolf in de thuiszorg-industrie mag beroerd zijn, er is ook veel aan te merken op menig thuiszorg-bedrijf. Ga maar na; hulpverleners die kriskras door de gemeente en/of regio scheuren als slaaf van hun urenschema, de onpersoonlijke en weinig flexibele werkwijze van logge bureaucratische zorginstellingen en belangen van de patiënten in de verdrukking als gevolg van doorgeschoten grootschaligheid bij thuiszorg-organisaties.
Dat moet ook anders kunnen en de praktijk bewijst dat. Een zorgcoöperatie kan bemiddelen tussen mensen die zorg nodig hebben en zelfstandige verzorgenden. Onderling worden afspraken gemaakt zodat zorg (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging, etc.) persoonlijker wordt en beter afgestemd wordt op de wensen van de cliënt. De zorg wordt betaald uit de persoonsgebonden budgetten van de patiënten of uit de eigen portemonnee.
Ter illustratie: Zorgcoöperatie Tot Uw Dienst heeft geen panden, geen directeur en geen zwaarlijvig ambtelijk apparaat. Het is een organisatie die zich slechts beperkt tot de kerntaak; het bemiddelen van zorg tussen hen die zorg nodig hebben en degenen die de gevraagde zorg kunnen leveren. De contributie die de leden van de coöperatie betalen wordt besteed aan cursussen e.d. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: (ontslagen) thuiszorgmedewerkers hebben weer (plezier in hun) werk en de kwaliteit van zorg neemt toe, met een minimum aan bureaucratie. Hopelijk spreekt dit burgerinitiatief tot de verbeelding en wordt dit voorbeeld gevolgd, zoals in Voorschoten dit voorbeeld ook is gevolgd en per 1 september a.s. zorgcoöperatie De Grote Akker van start gaat.
Ik denk dat het goed is als ook in onze gemeente hulpverleners en mensen met een zorgvraag elkaar vinden en besluiten tot de oprichting van een (of meerdere) zorgcoöperatie(s). Een mooi voorbeeld van een innovatief burgerinitiatief waar volop werk in zit. Leve de zorgcoöperatie!
Reacties
Een reactie posten