Doorgaan naar hoofdcontent

Over hoofdzaken en bijzaken

"Mam, komt daar geld uit?" Ik hoorde het een tijdje geleden een kleuter aan zijn moeder vragen, wijzend in de richting van een parkeerautomaat. Helaas, het zou mooi zijn geweest! Er moet geld ín de parkeerautomaat en de gemeente verdient zo centjes, vertelde z'n moeder met een glimlach.

Het is, met de aanstaande overheveling van diverse (zorg)taken naar gemeenten toe, meer dan ooit de vraag wat de gemeente precies doet (of laat!) met al die centjes. Überhaupt is het van groot belang dat de belastingopbrengsten, gemeentelijk of via het Rijk, lokaal worden besteed aan urgente zaken en zo min mogelijk aan zgn. ‘onzin-projecten’, in welke vorm dan ook en waar geen tijdsdruk achter zit.

Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden, net zoals in de afgelopen raadsperiode. Bijvoorbeeld het dossier ‘Oeverpolder’. Dit project, oorspronkelijk onder beheer van een wethouder van een lokale partij, kwam maar niet van de grond en moest in de afgelopen raadsperiode worden gestaakt. Het was reden temeer om te investeren in bestaande (gemeentelijke) gebouwen en deze een nieuwe bestemming te gevenen/of zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zoals bijvoorbeeld het nieuwe buurtcentrum de Schelp in de Hoornes, waarmee Moederkindcentrum Femke een behoorlijk onderkomen heeft gekregen. Tripodia als gemeenschapshuis is een ander voorbeeld en kan met wat aanpassingen tevens prima functioneren als ons enige echte cultuurhuis. Een bibliotheek die als ambassadeur van leesvaardigheid en ontspanning gebruik maakt van meerdere locaties kan zonder complete nieuwbouw voor een hoofdvestiging op een knellende locatie.

Het is meestal net als met het opstellen van een boodschappenlijstje: wat je al in huis hebt hoef je niet noodzakelijkerwijs in te kopen. Het voordeel daarvan is dat er geld wordt bespaard. Geld wat vervolgens voor andere doelen kan worden ingezet, zoals adequate (zorg)voorzieningen voor senioren in een levensloop bestendige buurt. Daarbij is het van het allergrootste belang dat de gemeente bij haar nieuwe taken zorg draagt voor kwalitatief goede zorg, met een brede en nuchtere kijk op de zaak, zonder ondoorgrondelijke bureaucratie, zónder identiteitsgebonden zorg maar mét genoeg financiële middelen om lokaal uiteindelijk betere zorg te kunnen bieden. Net als in de afgelopen periode ga ik graag weer voor u aan de slag.    

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!