Doorgaan naar hoofdcontent

6 redenen waarom Sesamstraat moet blijven

Het kinderprogramma Sesamstraat verhuist op 1 januari 2016 van NPO1 naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Geen handige zet naar mijn idee. Tevens geeft het simpelweg verplaatsen van een kinderprogramma aan dat het 'managen' van een publieke zender nog niet zo eenvoudig is. Zeker in een tijd dat digitale tv de standaard aan het worden is, mag van een opmerkelijke beslissing worden gesproken. Want waar eindigt dit? Uiteindelijk geldt de redenatie voor het verplaatsen van Sesamstraat voor ieder programma op NPO 1 t/m 3. Echter, het lijkt me sterk dat de netmanager zichzelf op korte termijn overbodig wil maken.

Sesamstraat moet op het open net blijven, en wel hierom:

Is het einde van Sesamstraat in zicht? 
1. In het geval een omroep op een bepaald tijdstip een programma wil uitzenden, ga ik ervan uit dat deze wens langs de missie en strategie-meetlat wordt gelegd. Tevens mag van een netmanager de nodige inventiviteit en creativiteit worden verwacht. Ga nog eens kijken welk programma op welk tijdstip het beste tot z'n recht komt. Ga daarbij het gesprek aan met de netmanagers van NPO 2 en NPO3. Het simpelweg verplaatsen van een programma naar een digitale zender is wel erg gemakkelijk. Met iets meer gepuzzel kunnen, net als bij het beheer van bijvoorbeeld gemeentelijk vastgoed, mooie dingen ontstaan. Van een netmanager mag ook wel iets meer worden verwacht, lijkt me. Bijvoorbeeld een doordachte strategie per zender met een ijzersterke programmering die de competitief is met de commerciële zenders.

2. Sesamstraat wordt nu al tien jaar op het verkeerde tijdstip uitgezonden, met alle gevolgen voor de kijkcijfers. Immers, het oorspronkelijke tijdstip waarop Sesamstraat op tv was te zien, was 18.30u. Een perfect tijdstip; na het eten en vlak voor het slapen gaan. Zeker, ouders kunnen de huidige uitzending van Sesamstraat om 18.30u aan hun kinderen laten zien. Maar dat geldt ook voor alle andere programma's die op het publieke net worden uitgezonden en dit maakt de functie van netmanager feitelijk overbodig.  Als de Nederlandse Publieke Omroep nog van waarde wil zijn en haar programma's waardevol acht, verplaats dan Sesamstraat naar 18.30 uur. Daarmee zullen de kijkcijfers vrijwel weer gaan stijgen.

3. Met veel tamtam is aangekondigd dat Sesamstraat op het digitale themakanaal Zappelin Xtra te zien zal zijn. Feitelijk wordt een bom gelegd onder de hele publieke programmering. Want iedereen kan thuis zijn eigen 'net' managen met de programma's die men 's ochtends, 's middags of 's avonds wil bekijken. Wat is nog de toegevoegde waarde van het open net en alle duurbetaalde 'netmanagers'? Het probleem is echter dat niet iedereen zijn eigen tv-programmering wil managen en zich laat leiden door de door de NPO vastgestelde programmering. Met het verplaatsen van Sesamstraat naar een digitale zender wordt het risico genomen dat mensen niet de moeite nemen om naar het themakanaal te zappen, omdat het simpelweg 'uit zicht' is. Daar mag iedereen het zijne van denken maar dit risico is wel reëel. Of Sesamstraat er op deze manier op vooruitgaat qua kijkcijfers moet tevens worden afgewacht.

4. 'De NPO is van iedereen en voor iedereen'. Een mooie slogan maar we moeten vaststellen dat de praktijk weerbarstig is. Zolang de publieke netten nog bestaan en niet door de ontwikkelingen zijn ingehaald, lijkt het mij een goed idee als in de vroege avond de programmering wordt afgestemd op de jongste kijkers en hun ouders. Andere doelgroepen, zoals senioren, kunnen ook op een iets later tijdstip worden bediend. Het is mooi als de NPO zich tegelijkertijd wil profileren als jongerenzender, seniorenzender, kinderzender, cultuurzender, sportzender, etc. etc. Maar met de juiste programmering op het juiste moment blijf je geloofwaardig als zender voor iedere doelgroep.

5. Zoals gezegd, de redenatie voor het verplaatsen van Sesamstraat geldt feitelijk voor alle andere programma's die worden uitgezonden. Waarom begint de NPO geen apart themakanaal voor senioren? Waarom wordt het NOS-journaal, wat op Journaal24 ook kan worden bekeken, nog uitgezonden op het publieke net? Het verplaatsen van Sesamstraat geeft eigenlijk aan dat men een programma wat kennelijk te weinig kijkers trekt, wil wegpromoveren naar een digitale zender. Welke criteria gelden eigenlijk voor programma's die op de publieke netten worden uitgezonden? Ik vrees dat die criteria niet bestaan en dat geeft de beslissing tot verplaatsing een nogal simplistische lading.

6. Omroep Max heeft een commercial waarin omroepbaas Jan Slagter spreekt van de sloopplannen van de staatssecretaris. Ik begrijp z'n belang maar met het nieuws van het verplaatsen van Sesamstraat bekijk ik het filmpje toch met iets andere ogen. Omroep Max is nu feitelijk de 'sloper' van Sesamstraat, de parel van een andere doelgroep. Ik betwijfel of hiermee je eigen ledental gaat stijgen. Met andere woorden, het is niet in het belang van Omroep Max als Sesamstraat van het open net verdwijnt. Op z'n minst zou hij zich sterk moeten maken voor een ander tijdstip voor dat programma waar de (klein)kinderen van z'n eigen doelgroep naar kijken...Als hij daar blijk van geeft zou dat zomaar tot meer leden kunnen leiden....


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!

Reactie op ingebrachte standpunten

Hierbij mijn reactie op Kattuk.nl op standpunten van andere bezoekers, naar aanleiding van de discussie die ik daar heb aangezwengeld over een veilig Nieuwjaarsfeest: Ik ben helemaal niet op zoek naar negatieve verhalen. Ik ben ook geen tegenstander van SKA. Sterker, ik vond het jammer dat ik de rondleiding op het terrein moest missen (4 raads- of commissieleden zou overigens nog steeds te weinig zijn, maar dit terzijde). Ik maak me zorgen over de openbare orde en veiligheid bij feesten. Als er 4000 m/v op af komt dan moet dat goed worden gemanaged. En als er bij bezoekers gevoelens van onveiligheid heersen (of een andere wrange nasmaak hebben), meldt dit dan kunnen we hier volgend jaar iets mee doen! De ogen sluiten voor kwaliteitsverbetering en iemand met een kritische blik (maar met goede bedoelingen) bestempelen als een tegenstander van het Nieuwjaarsfeest is mij iets te gemakkelijk. Ik doel niet alleen op Hoek van Holland. De gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden kun je o

Kunstkring '88

Vanmiddag wordt de jaarlijkse expositie van de leden van de Kunstkring '88, Duin- en Bollenstreek geopend. Wethouder Udo zal vanmiddag in het gemeentehuis - waar de expostie wordt gehouden - de opening verrichten. Diverse bekende kunstenaars verlenen aan deze expositie hun medewerking. Deze expositie verschaft u tevens een beeld van de variëteit in stijlen, kleuren en vormen van kunstwerken die de Kunstkring te bieden heeft als het gaat om kunstuitleen. In dit verband wil ik u graag wijzen op de Dag van de Kunstuitleen op 6 november a.s. Meer informatie hierover treft u aan op de website van de Kunstkring . De expositie die vanmiddag wordt geopend duurt tot en met 26 november  en is iedere werkdag te bezichtigen van 09.00 - 17.00 u. in de centrale hal van het gemeentehuis van Katwijk.