Afgelopen dinsdag werd bekend gemaakt dat de voorkeur van de gemeenteraad in Arnhem uitgaat naar Ahmed Marcouch, een politicus met vreemde denkbeelden. Een werkloos Kamerlid (en zijn partij) heeft met behulp van de Haagse baantjes-carroussel weer een mooie burgemeesterspost binnengehaald. Kennelijk was nu de PvdA aan de beurt om een burgemeester te leveren voor de gemeente Arnhem. Deze conclusie kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden getrokken.
Natuurlijk, de gemeenteraad heeft formeel het laatste woord en daar is gelijk alles mee gezegd. Afgelopen week werd het instituut 'gemeenteraad' in relatie tot burgemeestersbenoemingen zodanig de hemel in geprezen dat het argwaan wekt. Degenen die met klem tegenspreken dat 'Den Haag' een vinger in de pap heeft bij het parachuteren van en lobbyen voor kandidaten bij een burgemeestersbenoeming in een willekeurige stad, hebben makkelijk praten. Immers, er geldt een geheimhoudingsplicht voor leden van de vertrouwenscommissie van een gemeenteraad. Op deze manier komen verhalen over ' Haagse druk', manipulatie en wat al niet meer, lastig aan de oppervlakte. Dat maakt de almacht van de gemeenteraad bij burgemeestersbenoemingen te mooi om waar te zijn.
Totdat het tegendeel onomstotelijk wordt bewezen, moeten we ervan uitgaan dat in ieder geval voor de grotere gemeenten in Den Haag een 'burgemeesters-spelletje' wordt gespeeld. Elke (grote) politieke partij heeft z'n eigen 'headhunter' die partijgenoten voor burgemeestersposten naar voren schuift. Reden temeer om de (direct) gekozen burgemeester in te voeren, zoals elders in Europa het geval is. Geen schimmige procedures en een geheimhoudingsplicht waarvan handig gebruik wordt gemaakt maar een open en eerlijke burgemeestersverkiezing. Iedere (zelfredzame) kandidaat krijgt dan evenveel kans om het ambt van burgemeester te mogen uitoefenen. Helaas. Ook dit is (nog) te mooi om waar te zijn...
NB. Ik ontvang graag per mail (geanomiseerde) cases waar bleek dat de macht van de gemeenteraad bij burgemeestersbenoemingen toch niet zo groot was als wordt beweerd. Discretie gewaarborgd.
Ook een gekozen burgemeester is niet altijd een oplossing. De keuze zal dan vaak een burgemeester zijn gewenst door het college van B&W. Zij hebben een meerderheid in de raad. Onafhankelijkheid is dan nog verder te zoeken.
BeantwoordenVerwijderenDat hangt ervan af in welke vorm het ambt van een gekozen burgemeester wordt gegoten. Een indirecte vorm van verkiezing, waarbij de lijsttrekker van de grootste partij burgemeester wordt, zou ook kunnen. Overigens vraag ik me af hoeveel burgemeesters er nu werkelijk boven de partijen staan.
BeantwoordenVerwijderen