Mugabe. Bron: NRC |
De pogingen van Mugabe om desondanks zijn vrouw Grace, de Afrikaanse evenknie van Elena Ceausescu, in het zadel te helpen heeft waarschijnlijk niet alleen bij de legerleiding de alarmbellen doen rinkelen. Ook de voornaamste investeerder in Zimbabwe, te weten China, zal zich zorgen hebben gemaakt. De kans is dan ook groot dat vanuit Peking een en ander is geïnitieerd om nog iets van hun miljardeninvesteringen in dit land te redden.
Zimbabwe is, zoals zoveel Afrikaanse landen, een potentieel rijk land met overvloedige bodemschatten en volop agrarische mogelijkheden. Het is daarom niet zo gek dat China belangstelling heeft voor Afrika. Dat doet de vraag rijzen waar 'Europa' blijft. In het positieve scenario dat Zimbabwe uit het dal kan kruipen heeft dat tot gevolg dat vooral China zal profiteren van de bodemschatten van Zimbabwe. Gelet op het feit dat bodemschatten niet onuitputtelijk zijn, zal dat de status van China als wereldmacht alleen maar versterken. 'Europa' of de EU zal dan het nakijken hebben.
Het is in de eerste plaats te hopen dat de bevolking van Zimbabwe een nieuwe start kan maken. Tevens is het te hopen dat de EU en/of Nederland op geopolitiek en op economisch gebied de vinger aan de pols houden in een continent waarin de laatste zestig jaar oneindig veel geld is geïnvesteerd. Het zou buitengewoon wrang zijn als nieuwkomer China op het geopolitieke toneel de vruchten gaat plukken van decennialange Europese hulp aan menig Afrikaans land. De aanstaande omwenteling in Zimbabwe moet daarom ook voor de Europese landen een signaal zijn voor een nieuwe start als het gaat om geopolitiek en het consolideren/heroveren van de invloed in het continent met oneindig veel economisch potentieel. En nee, daarmee bedoel ik dus niet het importeren van kansloze economische migranten naar Europa.
Reacties
Een reactie posten