Het regime in Noord-Korea heeft verklaard dat het afgelopen nacht een waterstofbom (een soort atoombom) heeft getest. Of het inderdaad een test met een waterstofbom betreft doet eigenlijk al niet meer terzake. Feit is dat Noord-Korea letterlijk en figuurlijk 'met vuur' speelt. Het vormt een gevaar voor de regio en voor zichzelf. In deze communistische 'heilstaat' met een erfelijk presidentschap, zonder noemenswaardige eerbiediging van mensenrechten en waar de inwoners feitelijk slaven zijn, heeft 'de grote leider' bedacht dat het een factor van belang wil zijn in de regio. Waarschijnlijk met als einddoel consolidatie van zijn eigen machtspositie en het uit elkaar spelen van grootmachten als China en de Verenigde Staten.
Als het regime in Noord-Korea niet op een of andere manier tot de orde wordt geroepen, zal het zeker haar kernprogramma voortzetten, met alle intimidatie en bedreiging van dien. Grote woorden, unanieme veroordeling door de VN Veiligheidsraad, onderhandelen...Het zal allemaal niet helpen, vrees ik.
Het is zaak om Noord-Korea, zeker in nucleair opzicht, onschadelijk te maken. Het is echter de kunst om dit voor elkaar te krijgen zonder massaal bloedvergieten (in Zuid-Korea of elders) of dat dit conflict uitgroeit tot een regionaal conflict of zelfs groter. Want ook bij deze kwestie is sprake van diverse belangen. China en Rusland slapen slecht van de gedachte dat het Koreaanse schiereiland op de lange termijn uiteindelijk één herenigd en westers land gaat vormen. Nóg meer invloed van de VS in deze regio stuit China tegen de borst, zeker gelet op het expansionistische beleid van China en daarmee haar nieuwe rol als (regionale) wereldmacht. Ook Rusland ziet de invloed van de VS in deze regio liever niet toenemen.
Nu de internationale verontwaardiging over de handelwijze van Noord-Korea almaar toeneemt, kan het de kans doen toenemen dat Rusland en China de handen (nog meer) ineenslaan. Het zou kunnen dat Rusland en China vóór ieder plan voor een militaire oplossing (door de VS en haar bondgenoten) gaan liggen. Om vervolgens zélf Noord-Korea binnen te vallen (of op een andere rigoreuze manier dit land 'voor zichzelf' te houden) en de noordelijke bufferstaat zodoende te waarborgen en de westerse invloed op afstand te houden. Het is natuurlijk speculatief maar in deze 'Noord-Korea crisis' is álles mogelijk.
Feit is in ieder geval dat de onrust in deze regio gaat toenemen. Waar dat precies toe gaat leiden is een even spannende als verontrustende vraag. Doch nog steeds minder verontrustend dan de andere kant op blijven kijken en Noord-Korea (i.c. 'de grote leider') haar gang te laten gaan.
Reacties
Een reactie posten