Nog even en een nieuw kabinet treedt aan; Rutte III (VVD, CDA, D66, ChristenUnie). Op zichzelf is dat positief nieuws want een missionair kabinet is beter dan op de winkel letten met een demissionair kabinet. De constellatie met vier partijen en de rekrutering van de bewindslieden voor dit kabinet, maakt dat ik niet al te hoge verwachting heb. Per definitie is een vierpartijen-kabinet lastiger te managen dan een kabinet bestaande uit twee politieke partijen. Daarnaast is zelfs dit vierpartijen-kabinet gebouwd op de kleinst mogelijke meerderheid, nl. 76 zetels. Met deelname van de PVV had die verhouding natuurlijk anders kunnen zijn, maar daar is niet voor gekozen.
Met deze krappe meerderheid in de Tweede Kamer hebben ook dit keer weer de Kamerleden van de betreffende Kamerfracties het nakijken. Immers, men wordt geacht om voorstellen van het kabinet volmondig te steunen. Met 76 zetels zal men zelfs op de gezondheid van de Kamerleden van de coalitie moeten gaan letten.
Kabinet Rutte III |
De rekrutering van de bewindslieden geeft tenslotte ook niet heel veel vertrouwen. De nieuwe minister van Justitie schreef twee jaar geleden nog in een blog dat hij 'in debat' wil met Jihadisten die terug willen keren naar Nederland. Als klap op de vuurpijl wil hij ze ook nog 'genade' geven. Dat klinkt niet erg hoopvol. Het Regeerakoord, weliswaar zonder dergelijke teksten, geeft ook niet veel vertrouwen op dit punt. De nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, geeft ook reden tot zorg. Zij is getrouwd met een lid van een twijfelachtige organisatie (Fatah), welke terreur, Israel-bashing en eigen financieel gewin vooropstelt ten koste van het welzijn van de Palestijnse bevolking.
Verder telt het nieuwe kabinet weinig door de wol geverfde bewindslieden, zodat de ambtelijke top op menig ministerie de zaken naar hun hand kunnen zetten. Daarbij is ook nog eens sprake van nieuwe bewindslieden met weinig affiniteit op het beleidsterrein wat hun wordt toevertrouwd. Waarom wordt bijvoorbeeld de naamgever van het 'Plan-Azmani' (Malik Azmani) niet beloond met een post als staatssecretaris van Migratie?
Hoewel er ook positieve punten te noemen zijn, zoals het voornemen voor de invoering van een gekozen burgemeester, valt te vrezen dat dit een typisch 'vooruit-schuif-kabinet' wordt waarbij de naïeve wereldvreemde geest van Dirk Jan de Geer zich zal laten gelden, vrees ik. Het feit dat een term als moslimextremisme ontbreekt in het Regeerakkoord, is wat dat betreft veelzeggend.
Hoe dan ook, eerst maar eens zien hoe het eerste jaar van het kabinet Rutte III er precies uit komt te zien. Goede kans dat het bij dat ene jaar blijft.
Reacties
Een reactie posten