Afgelopen week waren er protesten in Leeds en elders naar aanleiding van de arrestatie van islamcriticus Tommy Robinson. Vorige week zaterdag werd hij opgepakt buiten de rechtbank in Leeds, omdat hij live verslag deed van een rechtszaak tegen een bende Pakistaanse mensenhandelaren. De rechter dwingt media tot stilzwijgen en dat heeft alles te maken met de nogal gedateerde regelgeving rondom verslaglegging van lopende rechtzaken in Groot-Brittannië. De jury zou erdoor beïnvloed kunnen worden. Media die desondanks toch verslag doen, maken zich schuldig aan het hinderen van de rechtsgang. Zo ook Tommy Robinson, wiens werkelijke naam Stehphen Laxley-Lennon is, in zijn rol als burgerjournalist en politiek activist. In mei vorig jaar beging hij dezelfde overtreding en kreeg hij een voorwaardelijke straf van 13 maanden cel. Vanwege zijn overtreding van vorige week zaterdag werd de voorwaardelijke straf omgezet in een onvoorwaardelijke straf. Hij moet dus daadwerkelijk 13 maanden de cel in.
Nou, én zul je misschien denken. Het punt is dat Robinson bekendheid verwierf met de aandacht die hij vroeg voor misbruikschandalen in diverse Britse steden. Daarbij werden duizenden Britse meisjes verkracht, gedrogeerd en verhandeld door Pakistaans-islamitische grooming bendes. In de Britse media hebben deze toestanden bepaald niet de voorpagina gehaald, waarschijnlijk ingegeven door doorgeschoten politieke correctheid. Bij de genoemde misbruik-schandalen wordt vermoed dat de bendes hun gang konden gaan omdat de autoriteiten niet als 'racistisch' te boek staan. Dit is precies het motief van de demonstraties van de afgelopen week: Robinson moet de gevangenis in voor een relatief licht vergrijp terwijl de misbruik-bendes jarenlang ongestoord hun gang konden gaan. De hamvraag in deze kwestie is natuurlijk of het eerdergenoemde vergrijp opweegt tegen het publiekelijk maken van de wandaden van de grooming bendes. De vraag stellen is hem beantwoorden, denk ik...
Met de hashtag #FreeTommy proberen fans van Robinson de zaak onder de aandacht te brengen en te houden. In de Britse media is tot dusver weinig aandacht aan de zaak besteed. De links-georiënteerde krant The Independent noemde Robinson een 'kopstuk van extreem-rechts'. Op internet hebben inmiddels meer dan 100.000 mensen de petitie getekend om Tommy Robinson vrij te krijgen en om het Britse Lagerhuis erover te laten praten. De sympathisanten van Robinson vrezen dat hij zijn gevangenisstraf niet overleeft, juist vanwege de vele 'kansparels' die ook in Groot-Brittannië in de gevangenis de meerderheid vormen. In Nederland heeft tot dusver alleen Geert Wilders vragen over deze kwestie gesteld. Ik zou álle politici die voorstander zijn van de vrijheid van meningsuiting willen oproepen om zich te laten horen en deze kwestie in politieke zin te 'claimen'. Het aankaarten van de misdaden van Pakistaans-islamitische bendes mag er niet toe leiden dat de 'boodschapper' in de gevangenis eindigt omwille van een pietluttig ander 'vergrijp'. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed: Teken de petitie!
Meer weten over Tommy Robinson? Lees hier het uitgebreide verhaal over Tommy Robinson
Reacties
Een reactie posten