Doorgaan naar hoofdcontent

Europees Parlement laat tanden zien

De Verenigde Staten hebben voorlopig geen inzage in de bankgegevens van miljoenen Europese burgers. Het Europees Parlement heeft donderdag jl. het Swift-akkoord tussen Washington en Brussel getorpedeerd. Europarlementariër Jeanine Hennis - Plasschaert (VVD) speelde hierbij een hoofdrol.

SWIFT - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - is een onderneming die de transacties van alle Europese banken registreert. Het akkoord - wat nu dus is afgeschoten - voorzag er simpelweg in dat de VS inzage zouden krijgen in alle bankgegevens in de strijd tegen terrorisme. Maar in dit akkoord zou de bescherming van persoonsgegevens niets voorstellen. Zo voorzag het akkoord veel te makkelijk in het verkrijgen van persoonsgegevens, zelfs zonder dat men ergens van verdacht zou worden. Ook was niet duidelijk wat de VS precies met de persoonsgegevens zouden gaan doen, hoe lang de gegevens bewaard zouden worden en wie of welke instantie de gegevens in handen zou kunnen krijgen. Bovendien was het akkoord eenzijdig; de VS zouden inzage krijgen in de bankgegevens van alle Europeanen, maar de Europese Unie zou geen toegang krijgen tot Amerikaanse gegevens. Het argument dat verwerping van dit akkoord een tegenslag is in de strijd tegen terrorisme is niet juist. Gerichte uitwisseling van gegevens is nu ook al mogelijk. Daarnaast moet de Europese Unie het heft in eigen hand houden; baas in eigen 'huis'.

Een onaanvaardbaar akkoord dus en dankzij de hervormingen binnen de Europese Unie (Verdrag van Lissabon) kon het Europees Parlement voor het eerst eens een stevige vuist maken door dit akkoord naar de prullenmand te verwijzen. Dat ging echter niet vanzelf, de druk op de Europarlementariërs werd stevig opgevoerd maar had - gelukkig - uiteindelijk geen effect.

Europarlementariër Jeanine Hennis - Plasschaert was rapporteur voor het parlement op dit dossier. Haar advies was om dit akkoord resoluut af te wijzen, wat vervolgens gebeurde!

Ik ben blij met de verwerping van dit akkoord en ook blij dat de democratie binnen de Europese Unie haar werk heeft gedaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!