Doorgaan naar hoofdcontent

Een dichte deur

In verband met de vervroegde presidentsverkiezingen in Turkije is Erdogan voornemens om ook in Europa campagne te voeren. Dit feit alleen al geeft aan dat hij er kennelijk brood inziet om de Turken die in Europa wonen, voor zich te winnen. Dat is een treurige constatering, omdat hiermee iets gezegd wordt over de erbarmelijke staat van de integratie van Turken in Europa. Tevens is het andermaal aanleiding om de problematiek van dubbele paspoorten te bekijken en maatregelen te nemen. Echter, het is nu vooral van belang om Erdogan buiten de deur te houden.

Kennelijk is Erdogan niet zeker van z'n zaak v.w.b. het stemgedrag van de Turken in Turkije zelf. Daarbij zal hij het positieve sentiment over Turkije van Turken woonachtig in het buitenland maximaal willen uitbuiten. Uiteindelijk zorgden de Turken buiten Turkije voor de winst van Erdogan bij het referendum over de grondwet, voorzover je kunt spreken van een legitiem referendum gelet op de eenzijdige berichtgeving in Turkije.

De toestanden in Rotterdam zoals in maart vorig jaar zouden weleens opnieuw het geval kunnen zijn. Dat kan op zichzelf nog een reden zijn om Erdogan wél welkom te heten want dan wordt in ieder geval bewijs geleverd voor mislukte integratie. Doch het zou een zwaktebod zijn als invloeden van buiten noodzakelijk zijn om het mislukken van de integratie van - in dit geval - de Turken te moeten vaststellen.

Hoewel Nederland (en andere landen in Europa) te weinig doen en/of hebben gedaan om integratie in het algemeen (dus ook van Turken) te bevorderen, zal de toch al gebrekkige integratie niet verbeteren als allerlei lieden uit het buitenland zich hier komen verzekeren van steun van voormalige landgenoten. Het is evident dat Erdogan de in Europa woonachtige Turken beschouwd als 'vooruitgeschoven posten'. Ieder initiatief in die richting moet worden tegengegaan. Een andere noodzakelijke stap is het lanceren van een campagne om de in Nederland woonachtige Turken ervan te overtuigen om hun paspoort in te leveren en, bij kansloze adoratie van Erdogan en het moederland, de optie van vertrek voor te leggen. Kiezen voor een ander land gaat verder dan alleen de wens van persoonlijk gewin in vervulling te laten gaan. De Verenigde Staten van Amerika zou nooit haar huidige status hebben bereikt als iedere immigrant onverminderd vervuld zou zijn geweest van cultuur en taal van het moederland.

Kortom, als Erdogan succesvol 'buiten de deur' kan worden gehouden moeten regeringen in Europa doorpakken met strengere integratieregels. Toestanden zoals de gebrekkige kennis van (in dit geval) de Nederlandse taal van de vierde (!) generatie Turken, moet een halt worden toegeroepen. Een dichte deur voor Erdogan (of andere politici op campagne) vormt de eerste stap.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!

Reactie op ingebrachte standpunten

Hierbij mijn reactie op Kattuk.nl op standpunten van andere bezoekers, naar aanleiding van de discussie die ik daar heb aangezwengeld over een veilig Nieuwjaarsfeest: Ik ben helemaal niet op zoek naar negatieve verhalen. Ik ben ook geen tegenstander van SKA. Sterker, ik vond het jammer dat ik de rondleiding op het terrein moest missen (4 raads- of commissieleden zou overigens nog steeds te weinig zijn, maar dit terzijde). Ik maak me zorgen over de openbare orde en veiligheid bij feesten. Als er 4000 m/v op af komt dan moet dat goed worden gemanaged. En als er bij bezoekers gevoelens van onveiligheid heersen (of een andere wrange nasmaak hebben), meldt dit dan kunnen we hier volgend jaar iets mee doen! De ogen sluiten voor kwaliteitsverbetering en iemand met een kritische blik (maar met goede bedoelingen) bestempelen als een tegenstander van het Nieuwjaarsfeest is mij iets te gemakkelijk. Ik doel niet alleen op Hoek van Holland. De gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden kun je o

Kunstkring '88

Vanmiddag wordt de jaarlijkse expositie van de leden van de Kunstkring '88, Duin- en Bollenstreek geopend. Wethouder Udo zal vanmiddag in het gemeentehuis - waar de expostie wordt gehouden - de opening verrichten. Diverse bekende kunstenaars verlenen aan deze expositie hun medewerking. Deze expositie verschaft u tevens een beeld van de variëteit in stijlen, kleuren en vormen van kunstwerken die de Kunstkring te bieden heeft als het gaat om kunstuitleen. In dit verband wil ik u graag wijzen op de Dag van de Kunstuitleen op 6 november a.s. Meer informatie hierover treft u aan op de website van de Kunstkring . De expositie die vanmiddag wordt geopend duurt tot en met 26 november  en is iedere werkdag te bezichtigen van 09.00 - 17.00 u. in de centrale hal van het gemeentehuis van Katwijk.