Er kwamen vrijdagavond opmerkelijke beelden van de grenst tussen Noord- en Zuid-Korea. Twee leiders die elkaar begroeten en plannen maken voor vrede. De eerste stappen naar 'vrede', wat dit dan ook uiteindelijk mag betekenen, zou ik vooralsnog willen plaatsen in de categorie 'te mooi om waar te zijn'. Zeker, de beelden zijn historisch maar de werkelijke historische waarde moet nog blijken. Tegelijkertijd kunnen we vaststellen dat de houding van VS-president Donald Trump inzake Noord-Korea indirect heeft geleid tot deze verrassende beelden en ontwikkelingen.
'de Grote Leider' van Noord-Korea |
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un is vooralsnog de grote winnaar. Met het afschieten van raketten haalt hij nu een 'prijs' binnen als men hem gaat vragen daarmee te stoppen. Het zal geen verbazing wekken dat voor de Noord-Koreaanse dictator machtsbehoud de inzet vormt bij een eventuele 'vrede'. Bij alle euforie over de beelden van de demarcatielijn hoop ik dat in de komende periode door de westerse partners (Zuid-Korea, de VS en Japan) een stevig eisenpakket wordt neergelegd bij de openluchtgevangenis die de naam 'Noord-Korea' draagt.
De dwangarbeid van miljoenen Noord-Koreanen en de alles verstikkende persoonlijkheidscultus rondom de Kim-dynastie is minstens zo belangrijk om te bespreken dan alleen het kernprogramma, wat Kim nu wil inwisselen voor keiharde valuta waarmee hij vervolgens zijn machtspositie wil behouden dan wel versterken. De toekomst van de bevolking van het noorden van Korea ziet er een stuk rooskleuriger uit zónder de almachtige Kim-dynastie. De definitie van het begrip 'vrede' krijgt in dit geval pas enige waarde als de bevolking enig zicht krijgt op een 'normaal' bestaan, zonder achterlijke en achterhaalde ideologie en dito persoonlijkheidscultus. Het is daarom maar te hopen dat in de komende periode het welzijn van de bevolking van Noord-Korea niet wordt 'afgekocht'.
Reacties
Een reactie posten